20 januari 2024

Vogels tellen

 

Mannetje huismus, gefotografeerd vanachter het venster.

Volgend weekend vindt het Grote Vogelweekend van Natuurpunt plaats. Dan gaan we de vogels aan de voederplek nog eens tellen en ingeven. Hoe dat precies werkt, kan je hier lezen. Doen het de voorbije dagen hier heel goed: de huismussen, de gewone vinken en de koolmezen. Als extraatje hebben we een groepje kepen, wat pimpelmezen, een houtduif en een Turkse tortel, 2 merels, een winterkoninkje, een roodborstje -dat ik gisteren ook binnen aantrof, ving en terug de vrijheid gaf- en .... intussen al 5 bosmuisjes. 

Voor de vogels in kwestie maakt het natuurlijk geen zier uit of je je telling rapporteert of niet, maar het gebeuren kadert in het aanwakkeren van de vogelliefde en het promoten van diervriendelijke tuinen. Op dat vlak kan nog veel gebeuren. Gelukkig hebben veel mensen het al begrepen. Goed zo!

Pyracantha "Red Star"

Een voorbeeld van een vogelvriendelijke aanplant, is de vuurdoorn (foto). Vogels voelen zich veilig in deze meestal gedoornde struik en de bessen (rood of oranje) gaan smakelijk binnen. Als de vuurdoorn in bloei staat, zijn ook de insecten niet te tellen. Het krioelt ervan. Voor onze tuin schafte ik er voor de vriesperiode 2 nieuwe aan, mét bessen erop. Je kunt het al raden: er hangt NIKS meer aan. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.