19 januari 2024

Bevroren krullen

 


Eén van de mooiere bomen/heesters als het sneeuwt of vriest, is de krulhazelaar. In onze tuin staat al een groot exemplaar. Het is een aflegger van de moederboom die toebehoorde aan mijn schoonvader zaliger. In de paasperiode worden er takken van gesnoeid om binnen in een vaas te zetten. Er worden dan eieren in gehangen. Volgende maand komt de krulhazelaar al in bloei. Door het dichte takkengestel is het voor de vogels een ideale boom om een nest in te bouwen. 

4 opmerkingen:

 1. In onze tuin staat een volwassen knoert van een krulhazelaar. 21 jaar is de sjarel. Het was de eerste boom die we planten toen we hier kwamen wonen. Na pasen, recht uit de vaas. Zonder de eieren weliswaar. In de buurt van de krulhazelaar staat ook een kersenboom. Nog voor de kersen ook maar enige rode gloed geven zijn de duiven en merels al aan de haal met de meeste kersen. De snoodaards zijn ook nog kieskeurig. Plukken en laten vallen wat hun niet aanstaat.

  Maar, sinds vorig jaar woont er in de hoogste top van de krulhazelaar een koppel Eksters. Ze zijn nu weer begonnen met hun nest in orde te brengen. Vorig jaar hebben we dankzij die eksters wel van onze eigen kersen kunnen plukken. De duiven en merels laten hun bijna niet meer zien aangezien die eksters de ruime omgeving van hun nest verdedigen. Een prachtig schouwspel om die eksters bezig te zien. Alleen jammer dat ook de kleinere vogels beduidend minder in aantal zijn sinds die eksters hier wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die dynamiek tussen de vogels is een interessant gebeuren in de tuin. Eksters zijn bijzonder slimme en atletische beestjes. Tof dat je de tuin en inwoners zo bestudeert! En... nog veel blogplezier, je bent een van de weinige die in het (precies) tanende landschap zo'n nieuwe start genomen heeft.

   Verwijderen
 2. Fijn je terug te vinden in blogland. Dank voor al je posts in het verleden en in de toekomst. Ik kwam ooit op bezoek in je tuin dankzij Velt; fantastisch en zo hartelijk ontvangen. Ons bezoek leidde tot een eigen project zwemvijver... jammer genoeg zijn we ondertussen terug verhuisd en ben ik nu al een paar jaar bezig om mijn halfdode grasveld om te vormen tot een echte tuin. Je blog is een ware inspiratie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We proberen het terug uit Anita. Ik voel me hier beter dan op andere sociaal media maar mis wel de interacties van bvb. facebook. Het is nogal stil hier in Blogland. Tof voor je appreciatie van blog en tuin: altijd welkom. Als ik je ergens kan volgen, laat het me weten. grts.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.