16 januari 2024

Kanjer

De knappe kop van de houtduif.
 

De grootste vogel die we zien in onze tuin is ongetwijfeld de blauwe reiger. Af en toe jaagt er ook een sperwer doorheen het struikgewas. De buizerd horen we ook vaak, soms heel hoog in de lucht maar niet zelden in een boomtop vlakbij. Rond het huis, in de buurt van de voedersilo, is de groottekampioen de houtduif (foto). Wat een kanjer is me dat! Zeker vergeleken met de vogels die hem omringen, de meesjes, de vinken en de mussen.

De houtduif is een prachtige vogel maar hij heeft het niet getroffen in Vlaanderen. Er wordt op gejaagd dat het niet meer mooi is. Zeker in onze omstreken waar haast geen ander 'wild' meer te bespeuren valt - haas, konijn, patrijs, ... allemaal verdwenen - moet de houtduif het precies ontgelden. 

Ik kan niet begrijpen dat jacht uberhaupt nog bestaat. Politici hebben de mond vol van dierenwelzijn en 'dieren in de grondwet' - zeer opvallend pakt ook extreem-rechts daar graag mee uit - maar diezelfde politici zijn nergens te bespeuren als het over de jacht gaat, of nog erger, in de slachthuizen waar de beesten aan de lopende band afgemaakt worden. Die hypocrisie, ik word er vaak kwaad om.


4 opmerkingen:

 1. Hier in het hoge noorden wordt er niet op de houtduif gejaagd, maar wel op Ree, Haas , Gans en Fazant.
  Ik begrijp niet dat er gejaagd wordt, nu we Wolven hebben kunnen die het over nemen.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, maar deze predator wordt op zijn beurt ook niet graag gezien. Door die zelfde groep (zowel jagers als schapenboeren die hun dieren nochtans ook afslachten).

   Verwijderen
 2. Verrassend, Muggenbeet weer terug in Blogland. Ik zal af en toe weer eens bij je om de hoek komen kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We proberen het uit, jarenlang mijn hobby geweest maar er even uit geweest. Ben benieuwd of er nog wat schwung in te krijgen is. :)

   Verwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.