15 februari 2005

vrtnieuws.net - Hof spreekt twee anti-McDonald's-activisten vrij

Het Europees Hof voor de mensenrechten in Straatsburg heeft de veroordeling van twee Britten wegens smaad vernietigd. De twee waren na de langste rechtszaak in de Britse geschiedenis veroordeeld wegens smaad tegenover de Amerikaanse hamburgergigant McDonald's.

De beide hadden in 1984 in een pamflet McDonald's ervan beschuldigd honger in de Derde Wereld te veroorzaken, het regenwoud te vernielen en ongezond voedsel te verkopen. In 1994 kwam het tot een proces en in 1997 werden ze veroordeeld voor smaad hoewel hun pamflet juist was door te stellen dat McDonald's met zijn reclame kinderen uitbuitte, wreedheid tegenover sommige dieren promootte en lage lonen uitbetaalde.

De beide veroordeelden trokken naar het Hof van Straatsburg en dat heeft nu geoordeeld dat het proces niet eerlijk was omdat de beklaagden geen rechtshulp kregen. Ook werd hun recht op vrije meningsuiting geschonden terwijl het volgens het hof 'erg belangrijk is dat groepen en individuen met een afwijkende mening bijdragen aan het openbaar debat'."