6 februari 2005

Fair trade-gemeenten

Zes Limburgse gemeenten hebben zich kandidaat gesteld om de titel van Fair Trade-gemeente te behalen. Die wordt toegekend als de gemeente voldoet aan zes criteria rond eerlijke handel. De gemeenten moeten erin slagen een aantal restaurants en voedingszaken te engageren Fair Trade-voeding en -drank en zelfs een heus Fair Trade-menu te verkopen. De zes zijn Genk, Heusden-Zolder, Herk-de-Stad, Bilzen, Maasmechelen en Hasselt.

Het project werd, onder de nationale slogan 'Ik ben verkocht', voorgesteld in brasserie Janssens en Janssens, één van de deelnemers in Genk. In totaal hebben al drie restaurants in Genk (Janssens en Janssens, Anders dan Anders en Het Witte Doek) zich geëngageerd om Fair Trade-producten te gebruiken in hun keuken. Op het menu van de restaurants staan exotische gerechten die enkel klaargemaakt zijn met producten waarvoor kleine boeren in het Zuiden een eerlijke prijs kregen. Het concept Fair Trade-gemeente komt uit Groot-Brittannië.

In België zijn momenteel 24 gemeenten kandidaat om de titel te behalen. Zes daarvan bevinden zich in Limburg. Die engageren zich nu om te voldoen aan de zes criteria. Zo moeten, afhankelijk van de grootte van de gemeente, een aantal horecazaken een volledige menu serveren met Fair Trade-producten. Ook moeten minstens twee Fair Trade-producten verkrijgbaar zijn in de plaatselijke winkels. Voorts moet een 'trekkersgroep' worden uitgebouwd die zorgt voor de voortzetting van het project en voor de promotie van de producten bij onder meer verenigingen en organisaties. In dat kader worden verschillende initiatieven in het leven geroepen. Zo is er bijvoorbeeld op 21 mei Café Camacho. Dat is een kroegentocht langs Genkse cafés waar producten zoals onder meer wijn, bier, thee, koffie, chips, nootjes en koekjes uit het Fair Trade-gamma op de kaart worden gezet.