9 februari 2005

schroot en poëzie.



Het zijn moeilijke dagen voor de schroothandelaars. De tijd dat ze met paard en kar of een afgedankt kamionneke het oud ijzer konden ophalen is voorbij. Bovendien moeten ze nu de concurrentie dulden van intellectuelen of erger nog poëzieschrijvers. Althans zo gaat het toch met het afgedankt blik dat de alpinisten van het atomium smijten.

De vzw atomium, Le Soir en uiteraard mijn eigenste krant De Morgen - toch dé specialist in nevenactiviteiten - hebben een wedstrijd uitgeschreven: 'win een paneel van het atomium'. Volgens de organisatoren van de wedstrijd heeft zo'n paneel de waarde van 1.000 euro. Hiermee schiet de kiloprijs van oud ijzer naar ongekende hoogtes, dicht in de buurt van de waarde van het vermiste paneel van Het Lam Gods.

Wat moet je doen om eigenaar te worden van zo'n stuk atomiumijzer? De opdracht luidt: "geef een naam aan de negen bollen van het Atomium. Je kan de bollen apart benoemen of u mag een 'totaalconcept' ontwikkelen." Een jury zal dan 20 laureaten kiezen die ieder een plaat ijzer krijgen. Hola ik vergeet nog iets! Het paneel zal zelfs 'gecertificeerd' zijn.

Schroothandelaars lachen zich ondertussen een breuk maar literair Vlaanderen is zijn kop al aan het breken. De top vijf van trefwoorden waarmee 'gespeeld' wordt, ziet er -de vlaamse schrijvers kennende- wellicht zo uit: testikels, scrotum, balzakvulsels, bollocks en de bovenste bol, ja die krijgt met grote zekerheid de naam van de grootste editorialist aller tijden: Yves.

1000 euro... de schroothandelaar ondertussen, die ploeterde voort.