26 februari 2005

curiosa van Bouillon.

De orde van franciscanen in Jeruzalem heeft vanochtend het authentieke zwaard van Godfried van Bouillon aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) overhandigd.
De Gucht, momenteel op bezoek in Jeruzalem, brengt het zwaard mee terug naar ons land. Het zal hier te zien zijn op de tentoonstelling naar aanleiding van 175 jaar België.

Het zwaard is altijd in Jeruzalem gebleven sinds Godfried van Bouillon er in 1099, na de eerste kruistocht, de heilige stad mee veroverde. Godfried van Bouillon werd begraven in de Basiliek van het Heilig Graf in Jeruzalem. In de sacristie van de basiliek worden naast het zwaard ook zijn sporen bewaard. Ook de sporen komen even terug naar België.

De minister voert momenteel nog onderhandelingen om drie andere voorwerpen die eveneens toegeschreven worden aan Godfried van Bouillon ook mee naar België te krijgen:

- zijn polshorloge dat het preciese uur zou aangeven wanneer Godfried voor de laatste keer van zijn paard gedonderd is;
- zijn zakmes waarmee hij na iedere veldslag het vuil onder zijn nagels verwijderde
en
- de zogenaamde "heilige pint bier" waaruit wetenschappers hopen nog een oorspronkelijke geuzeschimmel te distilleren maar waarvan gewezen medestrijders thans beweren dat het urine is van één van de franciscanen die zonder toestemming het bier zelf heeft uitgedronken.


3 opmerkingen:

  1. Is er een compas in die horloge ingebouwd?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. godfried had zeker al gps anders was hij nooit zo ver geraakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Cool blog you have. I have a cello music bendetto marcello
    related site. Check it out if you get a chance. The URL is cello music bendetto marcello

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.