5 februari 2005

lekkend vat



Als het in Tessenderlo stinkt, gaat er meteen een belletje rinkelen: dat zal P.P. wel weer zijn. P.P. staat voor Phillips Petroleum maar heet tegenwoordig eigenlijk Chevron Phillips. Dit berucht bedrijf produceert mercaptanen, een erg stinkend goedje dat je best kan vergelijken met rotte eieren en kattepis. P.P. kwam ook internationaal in het nieuws toen uitlekte dat ze 500 ton TDG, de grondstof voor mosterdgas, had geleverd aan Irak.

Ook met de milieubeweging heeft Chevron Phillips jarenlang in de clinch gelegen. In een referendum had de bevolking van Tessenderlo zich massaal uitgesproken tegen de komst van dit bedrijf. De inwoners waren van mening dat zij al genoeg last hadden van Tessenderlo Chemie dat net als P.P. ook vlakbij het wooncentrum van onze gemeente is ingeplant. Toch kwam het bedrijf er, ondanks dit overduidelijk referendum, betogingen en een fiets- en autokaravaan. De Raad van State vernietigde jaren later de exploitatievergunning maar meteen na het Arrest werd in ijltempo het gewestplan op maat herkleurd zodat het bedrijf plots toch legaal was ingeplant. Het gearrangeer ten top gedreven. Tenslotte werd niet P.P. afgebroken maar wel de Hofstraat waar de mensen het meeste hinder ondervonden. Samengevat: een stinkend dossier waar de politieke overheid duidelijk te kennen gaf welke belangen zij dient. Niet die van de gewone mensen en zeker niet die van het leefmilieu.

Gisteren werd de parking van het wegrestaurant op de E17 in Nazareth afgesloten voor alle verkeer. De oorzaak zou een lekkend vat THT (tetrahydrotiofeen) zijn geweest dat zich op een vrachtwagen bevond. 12 arbeiders van de industriezone in Kruishoutem, waar de vrachtwagen eerder die dag had geleverd, werden naar het ziekenhuis afgevoerd.

Met vriendelijke groeten van Chevron Phillips uit Tessenderlo. Over gas weten ze echt alles.