28 februari 2005

surprise me!

Hopelijk zien we ze terug. De laatste aflevering die ik pas gisteren (op video) heb gezien was ongetwijfeld één van de allerbesten van de twee reeksen samen. Afkicken kan je op de downloads van hun website.

actie bij Tessenderlo Chemie

Ik was daarstraks aan het neuzen in mijn archiefdozen en daar kwam ik een stapeltje foto's tegen van april 1986. Het zijn historische foto's. Greenpeace voerde op dat moment (10 april 1986) samen met de lokale milieugroep BELT actie op een van de afvalwaterbekkens bij Tessenderlo Chemie in Ham. Dit bedrijf loost haar afvalwaters in het Nete- en Demerbekken en is steeds (en nu nog) een doorn in het oog van de milieubeweging geweest. Er is sindsdien wel wat veranderd maar er is nog heel veel te doen. De verantwoordelijke afdeling voor het meeste afvalwater en afval, waar men de zogenaamde veevoederfosfaten produceert, is nog steeds actief en verhindert een ernstige oplossing.

Toch kan men stellen dat deze actie het begin is geweest van een nieuw hoofdstuk bij T.C.. Het leefmilieu negeren kon niet langer. Zelf heb ik ook nog een dag op het vlot gezeten en ben ik samen met mijn kompanen door de rijkswacht van het wachtbekken afgehaald en afgevoerd naar de kazerne in Leopoldsburg. Het anker van het vlot moet nog steeds ergens op de bodem van het bekken liggen want de commandant van de rijkswacht vond het nodig met een kniptang de kabel door te pitsen.

Verdorie wat is DAT lang geleden... ?!

ochtendlogica

Wat ik me onder andere nog herinner van het christendom:

- er is leven na de dood;
- priesters worden geroepen;
-'verschijningen' zijn mogelijk;
- pausen zijn de plaatsvervangers van god;
- god is universeel en tijdloos.

Dit gecombineerd met de vaststelling dat de kerk de huidige paus zo lang mogelijk als voorzitter wenst te behouden daarmee beklemtonend dat men oude mensen niet zomaar mag opzij zetten;

Conclusie: als deze paus komt te overlijden dient men hem helemaal niet te vervangen en kan hij ook dood en begraven blijven functioneren vermits de Kerk hiermee bevestigt dat er leven is na de dood en hij ten allen tijden zijn boodschap via verschijningen en roepingen kan blijven brengen. Een paus die gestorven is vervangen, is een aanwijzing dat de Kerk niet gelooft dat er leven is na de dood en dat er helemaal geen interactie is tussen de Hemel en de aarde. Als men bijna demente bejaarden als paus kan aanhouden waarom dan niet overledenen die 'verderleven'?

Gevolg: Dit was de laatste paus.

27 februari 2005

tuttefrutten.

Tuttefrutten is het Loois dialect voor kauwgommen en ook de naam van het quizploegske waarmee we gisteren in buurthuis De Kriekel in Schoot aantraden. We hebben ons goed geweerd en eindigde op de 7 ste stek met 45 deelnemers. Na de pauze, die de organiserende vereniging de kans geeft om met de tombola rond te gaan, hebben we een sterke tweede helft gespeeld met een 20 op 20 voor de puzzelronde en een 36 op 40 voor de superronde.

Toch, zoals bij iedere quiz, een paar steken laten vallen zoals de filmmuziek van de 'the officer and the gentleman' en 'dirty dancing' niet herkennen, het aantal paar menselijke ribben niet weten, 'Schwarzkopf' van Desert Storm niet meer kennen, Freire verward met Heras, ... . Ja, als ze 't zeggen, weet ge 't weer. Ook de VTM-leefwereld leek me niet goed te bevallen maar dat is niet de eerste keer dat ik dat vaststel.

Maar in ieder geval niet slecht voor een eenmalig ploegske. De gewonnen prijs: badmintonrackets met twee onbruikbare pluimpjes van het merk Hoegaarden. En de winnaars kozen voor de onvermijdelijke fruitmand.

26 februari 2005

Amnesty rouwt.

Peter Benenson, de oprichter van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is op 83-jarige leeftijd overleden in het John Radcliffe ziekenhuis in Oxford.

Benenson startte de organisatie in 1961, nadat hij een artikel had gelezen over de arrestatie van twee Portugese studenten. De twee waren aangehouden omdat ze in een café een toost uitbrachten op de vrijheid.

De actie voor de studenten zou een jaar moeten duren, maar Amnesty International groeide uit tot een wereldwijde organisatie met meer dan 1,8 miljoen leden.


curiosa van Bouillon.

De orde van franciscanen in Jeruzalem heeft vanochtend het authentieke zwaard van Godfried van Bouillon aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) overhandigd.
De Gucht, momenteel op bezoek in Jeruzalem, brengt het zwaard mee terug naar ons land. Het zal hier te zien zijn op de tentoonstelling naar aanleiding van 175 jaar België.

Het zwaard is altijd in Jeruzalem gebleven sinds Godfried van Bouillon er in 1099, na de eerste kruistocht, de heilige stad mee veroverde. Godfried van Bouillon werd begraven in de Basiliek van het Heilig Graf in Jeruzalem. In de sacristie van de basiliek worden naast het zwaard ook zijn sporen bewaard. Ook de sporen komen even terug naar België.

De minister voert momenteel nog onderhandelingen om drie andere voorwerpen die eveneens toegeschreven worden aan Godfried van Bouillon ook mee naar België te krijgen:

- zijn polshorloge dat het preciese uur zou aangeven wanneer Godfried voor de laatste keer van zijn paard gedonderd is;
- zijn zakmes waarmee hij na iedere veldslag het vuil onder zijn nagels verwijderde
en
- de zogenaamde "heilige pint bier" waaruit wetenschappers hopen nog een oorspronkelijke geuzeschimmel te distilleren maar waarvan gewezen medestrijders thans beweren dat het urine is van één van de franciscanen die zonder toestemming het bier zelf heeft uitgedronken.


de ark.

Volgens een enquête bij 1000 Vlamingen zouden de drie meest populaire politici van 't moment zijn:

1) Yves Leterme, wellicht door de media-aandacht voor de mooiste boerin van Vlaanderen;

2) Freya van den Bossche, ongetwijfeld te danken aan haar bevruchting door Tobi waardoor alle Duitse herderclubs op Freya gestemd hebben. Kan ook zijn dat de ondervraagden dachten voor een merk van fruitsap gekozen te hebben;

3) Jean-Luc Dehaene, ooit actief in de nationale politiek maar blijkbaar toch zonder medeweten van de geënquêteerden reeds lang geleden gestopt. Zijn blote bilspleet blijft een magnetisch sexappeal uitstralen.

Populair zijn, ... een bril om slim te gelijken helpt precies maar moet ge daar voor de rest ook nog iets voor kennen? Fato prudentia minor, het podium is wat het is... in een democratie hebben de mensen de leiders die ze verdienen.

kwissen.

Deze avond ga ik nog eens kwissen - ja, 'kwissen' staat wel degelijk in de Dikke van Dale alhoewel het zelfstandig naamwoord quiz/quizzen is-. Ik doe dat zo'n 4 of 5 keer per jaar. We zijn dus echte gelegenheidskwissers en maken zeker geen deel uit van één of ander quizcircuit. Steekkaarten bijhouden en blokken is niet aan ons besteed.

Normaal doe ik mee met 'de Klimmers'. Een ploegske dat bijeengeroepen wordt door mijn schoonbroer. Vandaag doe ik mee met een eenmalig familieploegske om een buurtschool te spekken. Mijn 'specialiteiten' zijn politiek, fauna en flora, fotoronde en de puzzelronde. Geschiedenis daarentegen (keizer karel, filip de stoute, koningshuizen,...) is mijn groot zwart gat evenals sport.

Het is de eerste maal dat we met deze ploeg gaan aantreden en ik ben dan ook benieuwd naar de uitslag. Het percentage van de Klimmers is ongeveer 75% tot 85 % -wat behoorlijk is- maar vaak eindig je hiermee toch maar op de 20ste stek. Het hangt er van af of de échte quizploegen aanwezig zijn of niet. Sommigen halen 97-98% wat dus niet meer normaal is tenzij er grondig gestudeerd wordt, wat dan ook gebeurt. Zouden zij in hun humaniora een trauma hebben opgelopen en willen zij dit nu via de quizzen compenseren? Want voor de prijzen moet je het niet doen: fruitschotels, paraplu's, balpennen, net verstreken zakagenda's, sponsormateriaal van verzekeringsagenten,... erg waardevolle spullen dus.

Er wordt zelfs gespiekt, dat heb ik zelf vastgesteld. Voor sommigen zijn quizzen dus een soort herkansingsexamens. Ik vraag me af wat er gebeurt als er iemand over zijn thema een vraag niet juist kan beantwoorden. Moet hij dan de drank betalen of mag hij volgende keer niet meedoen?

Voor mij is het gewoon een plezante avond maar dit neemt niet weg dat je toch zoveel mogelijk juiste antwoorden wilt geven. Het deed me bvb. toch iets wanneer ik bij een rudimentaire beschrijving van een vlinder toch 'gehakkelde aurelia' als juist antwoord opschreef of 'liriodendron tulipifera' voor de exacte wetenschappelijke naam voor tulpenboom. Er zit ook een beetje ijdelheid in mij... maar bij wie niet?

25 februari 2005

boven water.

Er zijn gelukkig nog van die kleine familiale ondernemingen die hun kop boven water kunnen houden. Neem nu Belgacom. Het bedrijfje uit Brussel heeft vorig jaar een nettowinst gemaakt van 922 miljoen euro, dat is ongeveer zoveel als verwacht. De omzet steeg lichtjes, met 1,6 procent tot 5.540 miljoen euro. Het bedrijfje gaat de winst voor een groot deel uitbetalen aan de aandeelhouders, en gebruikt ook een deel om eigen aandelen in te kopen.

Als de witte woede nog eens aan Brussel-Noord verzamelt kan ze misschien terplekke in één van die bescheiden torens eens met de klak rondgaan. Er is echt wel geld genoeg maar 't zit verkeerd. Die werken hebben weinig of genoeg, die parasiteren zwemmen in de weelde.

lange flapper.

tracheotomie

Terwijl het opperwezen zich voor de zoveelste keren bij Sint Pieter verontschuldigt omdat hij voor niks de hemelpoorten wagenwijd had laten openzetten voor zijn plaatsvervanger op aarde, vernam ik op het nieuws dat een Romeinse kliniek een tracheotomie bij de paus had uitgevoerd. Een mogelijk gevolg van dergelijke mini-operatie is 'het niet kunnen spreken'. Al maakt dat voor Johannes Paulus den tweede niet veel meer uit. Als hij aan de wereld iets wil verkondigen dan laat hij enkele wereldvreemden -priesters en filosofen lenen zich daar erg goed voor- wel een boek schrijven waarvan ik hoop dat ze via een snelprocedure bij De Slegte ogenblikkelijk in de papiercontainer terechtkomen.

Het valt me op dat dit gebeuren net als alle andere ziekteverschijnselen bij de paus zoveel plaats verovert in de nieuwsberichtgeving. Precies alsof de journalisten zitten te snakken naar zijn overlijden. Er zijn in de wereld honderdduizenden die griep hebben, schijnbaar genezen zijn en dan plots hervallen. Waarom halen zijn het nieuws niet? Is het omdat zij de nederigheid bezitten om niet te beweren dat zij Gods intrument zijn tegen de verloedering van de samenleving? Is het omdat zij gewoon gekleed zijn? Of moet iemand Pools en Latijn kennen om belangrijk genoeg te zijn? Dat er jaarlijks tientallen diersoorten (species) uitsterven, DAT is nieuws. De paus, ach, die zal wel vervangen worden door x of y de zoveelste.

Ik ben dat vergrootglas op het Vaticaan zo beu als kouwe pap. Nog beuer dan de carnavalstoet in Aalst. Daarom dat ik de nieuwste aflevering van Naaikie gisterenavond wel kon smaken. Ze zag er slecht uit gisteren. Ze had dan ook al 'veel gevoelens'. Ook de wasknijper zat nog op haar neus waardoor ze met een erg enerverende stem haar diepe inzichten en authentieke gevoelens ten berde bracht.

Maar het hoogtepunt van de aflevering was dat de door testeron gedreven jonge kalveren gisteren te weten kwamen dat Niki biseksueel was. Hun met verstomming geslagen tronies waren dan ook de moeite om te bezien. Maar gek genoeg, voor geen enkele gast maakte dat een verschil. Ze bleven Niki wel zien zitten. Of wat ook kan zijn : de enkele dagen celibaat in hun men-only-villa heeft ze zo hitsig gemaakt dat ze zelfs een varken zouden bespringen. Met Niki uit Scherpenheuvel valt toch niet samen te leven, in de betekenis dan van langer dan twee dagen. Zien die gasten dat dan niet?

De lesbiënne -ze vindt het een lelijk woord verklaarde ze achteraf- die naar huis gestuurd werd was slimmer. Niki was haar type niet en ze bedankte trezebeeske dan ook dat ze uitverkorene was om haar koffers te pakken maar... ze was ondertussen spontaan verliefd geworden op een andere deelneemster. DAT afscheid viel haar wel zwaar. De traantjes en de kus, waar volgens Sabrina veel liefde in zat, ik heb ze allemaal gezien en 'meebeleefd'. Ook de ontgoocheling van Niki die bij een ochtendbezoek aan de lesbiënnes ontdekte dat de meiden waaruit ZIJ kon kiezen ongegeneerd reeds de lakens met elkaar deelden heb ik niet gemist. Tja, voor ongerepte exemplaren moet je elders zijn Niki!

De paus heeft al dit moois met grote zekerheid gemist. In het ziekenhuis in Rome kan men VT4 wellicht niet ontvangen. Daar draaien ze op vaticaans voorschrift een eucharistieviering op video. En dat is jammer. Met "Niki" zou er een hele nieuwe wereld voor de paus opengaan. Een te late openbaring zou zich voltrekken. Al deze jeugdige zondigheid zou de paus uit Polen wel even naar adem doen snakken maar met een splinternieuwe tracheotomie kan DAT geen probleem zijn. Gun hem dat tenminste nog! Laat VT4 op hem los! Liefst NU, nu het nog kan.

Wie weet, noteren de palliatieve artsen dankzij Niki onverwacht volgende laatste woorden: 'al mijn boeken waren maar om te lachen... doet allen wat u goed lijkt'.

24 februari 2005

bedpan united.

Witte woede zegt Neen op hun manier.

Ingrid en Clara.

Ingrid Betancourt en Clara Rojas begonnen gisteren aan hun vierde jaar gevangenschap in handen van de Columbiaanse guerrillabeweging FARC.

doggystyle.

"Story brengt zijn lezeressen elke week als eerste op de hoogte van het reilen en zeilen van koninklijke telgen, tv-vedetten, Hollywoodsterren en andere mensen in de kijker. Daarbij verklapt het natuurlijk de laatste nieuwtjes en de dingen die men "echt" wil weten." Deze omschrijving geeft Story over zichzelf. We zouden het niet beter kunnen formuleren want wat heeft het boekske nu weer verklapt over wat wij "echt" willen weten?

De rooie van K3 en Gert zijn uit elkaar! Bush heeft er meteen ons land voor verlaten opdat we dit droeve nieuws in alle sereniteit konden verwerken. Zelfs de paus is door de gebeurtenis zwaar aangeslagen en hervallen in zijn ziekte. Wat zouden we toch doen zonder Story? Want, eerlijk is eerlijk, wil je weten of je eigen vrouw een verhouding heeft? Koop dan Story. Wil je op de hoogte blijven van de menstruele cycli van onze vedetten? Koop dan Story. Wil je weten waarom de rooie van Gert gaan lopen is? Koop dan Story... alleen voor het echte verhaal moet je NIET bij Story zijn.

Want wat is er ten huize Studio 100 écht aan de hand? DIT is ongeveer 'the real story': het dertigjarige tienermeisje Karen was het meer dan beu dat Gert dag in dag uit maar aan één ding dacht, namelijk 'doggystyle'. "Ik heb er begrip voor dat hij zijn rol in "Gert en Samson" niet kan loslaten maar hij moet begrijpen dat dit voor mij erg vernederend is. En wanneer ik eens iets anders voorstel, heeft hij altijd wel een uitvlucht. Zo heb ik al jaren echte chrome handboeien in mijn nachtkastje liggen en die wil hij niet gebruiken. Hij heeft zogezegd een 'allergie voor metalen' en dan krijgt hij uitslag! Probeer met zo iemand maar eens samen te leven!"

Gert heeft zich nu in het Antwerps nachtleven gestort. Op zoek naar meisjes die aan zijn paal willen slingeren. Er wordt al gesuggereerd dat Gert de grote leegte die Dennis Black Magic heeft achtergelaten snel wil invullen met zijn studio 100. Ook speelt hij met het idee van de opening van een 'Hopsaland'. De entreevoorwaarde 'groter dan één meter' zou voor de attracties vervallen wegens niet realistisch. Karen ligt van zijn escapades niet wakker. Zij is al blij dat haar bekken langzaamaan kunnen herstellen. Toch is ze er niet helemaal gerust in. Haar nieuwe vriend is paardendresseur.

En zo zou ik ook een boekske kunnen volemmeren. Maar wie koopt dat eigenlijk?

daal neder!

Milieuminister Peeters ... is die man wel van deze wereld? Terwijl België (en Vlaanderen) aan de staart bengelt van het internationale milieupeloton schroeft hij het weinige aan beleid dat op de rails staat nog fors terug. Zou hij zijn inspiratie halen in Amerika of blowt hij te veel? "U verdient meer respect" ... jaja, zo kennen we er nog een paar!

23 februari 2005

Erger dan ooit.

De buurtbewoners van de ISVAG-verbrandingsoven zijn helemaal niet te spreken over de voornemens en de beweringen van milieu(?)minister Kris Peeters. Uit de mond van erg boze mensen noteerden we ondermeer volgende uitlatingen: "het kan best zijn dat de dioxineverontreiniging sterk is afgenomen maar hetgeen tegenwoordig uit de pijp komt, is helemaal niet te verdragen" of "met DIE uitstoot valt NIET te leven!" en "zo erg is het de laatste twintig jaar nog nooit geweest". Om deze reden blijft het actiecomité bij haar eis: de oven moet dicht ! Ik kan ze geen ongelijk geven. Beeld je in dat je zo'n wolk binnen in huis krijgt!

pepsi of coca?

Wil het VB de verkiezingen winnen zou het meegenomen zijn als ze de Joodse gemeenschap en de holebi's ervan kan overtuigen dat zij deze keer geen ster opgespeld krijgen en de trein worden opgezet. Daarom heeft Dewinter een tijd geleden bvb. al een charmeoperatie richting joden uitgevoerd. "De joden moeten geen bang hebben, het zijn nu de moslims die geviseerd worden". Voor het contact met de holebi's bedankte Dewinter. Die taak liet hij maar al te graag over aan zijn voorzitter. Het bedachte plan is dat op de volgende gay-parade de toenadering in de praktijk gezet zal worden. Wat we ons daarbij moeten voorstellen? ... ik had een visioen.

Eén per dag.

Tweedaags bezoek van Bush aan België is niet zonder gevolgen gebleven!

spetterend boek.

Hoe hij er in zijn fysische en mentale toestand in geslaagd is, weet ik echt niet maar Johannus Paulus den tweede heeft zonet zijn vijfde boek gepubliceerd. De titel was voor helderen van geest voorspelbaar: "geheugen en identiteit". Minder voorspelbaar was de illustratie op de omslag. Hier doet hij een speelse verwijzing naar het thema 'homoseksualiteit' dat hij net als abortus als tekenen beschouwd van 'de nieuwe ideologie van het kwade'. Als je bestelling bij de klokken van Rome nog niet geplaatst is, is dit boek zeker een aanrader. Je zou het voor de kaft alleen al kopen.

foto's

Ik ben gistermiddag aan een helse karwei begonnen. Meer dan twee jaar lang heb ik enkel nog digitale foto's genomen. Gevolg: zo'n duizend foto's staan onder 'mijn afbeeldingen' op mijn harde schijf. Mijn vrouwke is nu gestart met fotoalbums voor mijn vier kinderen en wil graag van zo'n vierhonderd foto's inplakbare exemplaren!

Gisteren heb ik al een grote selectie gemaakt. Meer dan 2 uur ben ik daar naast bezig geweest met het verwijderen van de rode oogjes, het toevoegen van schaduw aan overbelichte foto's en het oplichten van foto's die wat te donker waren. Alhoewel ik al aardig overweg kan met Photoshop doe ik dit sinds kort toch met Picasa. Dit gratis programma leent zich daar prima voor plus ge kunt er wat vaart in steken: scrollen en bewerken gaat als een fluitje van een cent.

Vandaag neem ik me voor om al de af te drukken beelden op te laden en de bestelling te plaatsen. Ze gaan zich daar wel een breuk verschieten want 't zal een grote bestelling worden. De prijs zou moeten meevallen want mits het ingeven van een codewoord zou ik iedere foto (10X15) slechts 4 bfr. moeten betalen. Eens kijken of de promotie ook effectief op de factuur terechtkomt.

Als al de bestellingen binnen zijn, ga ik mijn harde schijf wat opkuisen door de foto's op CDR te branden zodat ik ze op mijn pc kan 'deleten'. Zo'n cdr past dan ook in onze dvd zodat we de foto's op TV kunnen laten zien. Al verkies ik nog steeds de ordinaire fotoalbum.

Ik ga er nu aan beginnen, ... tot later.

22 februari 2005

ongeëvenaarde koterijcultuur.

Een uitspraak om over na te denken...

21 februari 2005

Tja, wat nu?

imMorel.

Een moeilijkere oefening, maar een plezante.

stoute Schnappi.



Je kent het verhaal wellicht al: de figuur Ray Van Mechelen uit Matroesjka's, gespeeld door Peter Van den Begin, zou volledig geënt zijn op de figuur Francis Van Mechelen. Dat beweert Francis althans zelf. Volgens de regisseur van Matroesjka's is die bewering dan weer goed voor een episode van het hilarische 'in de gloria'. De mini-rel leidde zelfs tot een item in 'Recht van Antwoord'.

Francis is zijn lief ook in Litouwen gaan halen. Daar kijken ze zo nauw niet en dat kwam Francis wellicht goed uit. Dat lief -en ondertussen zijn vrouw- is ook een danseres. Ze zwiert niet halfnaakt aan een paal maar ze danst in Dynamite, het groepke van Cisko kid, het alterego van Francis Van Mechelen. Tot daar de overeenkomsten. Of daarmee gesteld kan worden dat Peter Van den Begin in feite Francis Van Mechelen 'speelt', is weinig waarschijnlijk. Want wat blijkt?

Francis -cisko kid- is de frontman van Dynamite. Deze 'ambiance-groep' pijnigt deze dagen onze oren met 'Schnappi de kleine krokodil' nadat ze eerder al met 'al wie da niet springt is homofiel' en 'de pizzahut' miljoenen mentaal zwakkeren op de dansvloer trokken. En zeg nu zelf: heb jij Peter Van den Begin al 'Schnappi' of 'Pizzahut' horen kwelen in Matroesjka's? Heb jij al één van die Litouwse sukkelaarsters rammel zien krijgen van een groene krokodil? Worden er volgens jou door die vrouwenhandelaars debiele pizza-dansjes uitgevoerd in Matroesjka's?

Ik heb dus zo het vermoeden dat Cisko kid gewoon de truckskes kent om media-aandacht te trekken. En als er dan toch een 'erg treffende vergelijking' is tussen Dynamite en Matroesjka's dan misschien deze: de ellende die de Litouwse danseressen meemaken is een prima visualisering van de mentale ellende die ik moet doormaken als een lullige discjockey alweer Schnappi of pizzahut door mijn oren spiest. Misschien is Francis zelfs wel de échte sadist?

20 februari 2005

wereldwonders.

Ik heb er zelf geen enkele verdienste aan maar Muggenbeet is momenteel 'weblog van de maand' in het gespecialiseerd tijdschrift 'Netwerk'. Dit levert een aantal extra bezoekers op en ook een gratis exemplaar van het tijdschrift.

Wanneer ik het met zorg uitgegeven tijdschrift Netwerk doorblader valt het me op dat ik niet echt mee ben met de tijd. De technische evolutie (hardware en software) gaat zo snel dat ik niet meer kan bijbenen. Ik leg me hier ook gewillig bij neer: ik ben wat je kan noemen een atypische computergebruiker. Ik ben content met wat ik heb en ken: tekstverwerking, muziek converteren, fotobewerking en het internetgebeuren heb ik goed onder de knie maar vraag me niks van programmeren, excell of acces. Alleen wat ik in mijn dagelijks leven als nuttig beschouw heb ik al doende geleerd. Voor de rest pas ik. Mijn geldbeugeltje zou het trouwens ook niet kunnen verdragen.

Tijdens mijn interim vroegen de leerlingen mij wel eens waarom ik geen informatica geleerd heb. Als ik hen dan vertelde dat er in mijn studentenperiode helemaal geen computers bestonden en dat de elektronische typmachines op dat moment de machinale aan het verdringen waren, keken ze raar op. Het was de tijd dat alleen universiteiten en hogescholen een 'machien met ponskaarten' hadden. De tijd van een pc of laptop voor iedere leerling was toen nog heel ver weg. Het zou verdorie wel handig geweest zijn moest het wel bestaan hebben. Mijn eindwerk is nog volledig getypt op een Brother en gecorrigeerd met Tipexblaadjes. En als ik een grote vette titel wou dan kon ik wrijven over een velletje met plakletters. In mijn humaniora heb ik zelfs nog stencils gedraaid voor ons leerlingenblad. De kopiemachines waren ze toen aan het uitvinden. Uit DIE tijd dateer ik dus.

Achteraf heb ik de schade wat ingehaald met een aankoop van een eigen PC. De winkelbediende verzekerde mij dat het een prima aankoop was 'waarmee ik mijn hele leven zou toekomen'. 'Die harde schijf krijg je nooit vol'! Dat leek toen ook zo, maar de harddisk was amper 40 Mb groot. Toch onvoorstelbaar dat er nu al sticks zijn met 1 gigabyte geheugen! Of neem nu die moderne mp3-spelers... in mijn studententijd met de vinylplaten zou men je gek verklaren als je zoiets zou voorspellen.

Momenteel werk ik met redelijk bijdetijdse apparatuur. Je moet ook wel wat volgen want Microsoft et Co zijn natuurlijk ook wel zo slim om de markt draaiende te houden door steeds veeleisender softwareprogramma's te schrijven. Maar ik beleef er enorm veel plezier aan. Toch besef ik maar al te goed dat zo'n pc met adslverbinding en internet evenals die GSM's en GPS'en eigenlijk wereldwondertjes zijn. Ik duw seffens op 'publish' en de hele wereld kan deze bijdrage op het internet vinden en lezen.

Voor 'vrede' en 'voldoende eten en water voor iedereen' heb ik jammer genoeg nog geen knop. Dat zou pas een echt wereldwonder zijn! Toch raar: zo'n knop voor kernraketten te lanceren en de wereld te vernietigen, die knop bestaat wel?!?!

19 februari 2005

eigenheid bewaren.

Ludo Sannen -de gewezen groene minister van leefmilieu die volledig conform zijn eigen programma Tessenderlo een nieuwe chloorfabriek door de strot heeft geduwd- ging met de laatste verkiezingen als "Limburgse Groene" op de Sp-A lijst staan. Officieel omdat men bij die partij 'zijn eigenheid kan bewaren', officieus omdat daar een parlementair zitje kon geritseld worden. Geruime tijd heeft Sannen een eigen website gehad. Zopas signaleerde men mij dat deze site een grondige opkuisbeurt had gehad.

Altijd interessant om dan eens gaan te piepen. Maar ik denk dat Andreas Pandy met zijn zwavelzuur bezig geweest is want er schiet van de site niks over. Sannen heeft hiermee blijkbaar ook zijn laatste groene blaadjes van het lijf geschud want voor informatie over de 'Limburgse groene' moet je voortaan bij de Sp-A zijn. Dat lezen we toch op zijn openingspagina. Kwestie van de eigenheid te onderstrepen?

De vraag stelt zich natuurlijk wel waarom er dan nog een eigen domeinnaam nodig is. Even raden... enkele weken voor de volgende verkiezingen even aan de baxter hangen om vervolgens de Limburgse Groenen terug springlevend te verklaren? ... www.ludosannen.be zal nooit tussen mijn 'favorieten' belanden.

You Jane and you too.

'Macht erotiseert', maar het kan ook een paar rake klappen opleveren, nietwaar Ruud?

Jazeker. Ruud Lubbers, de Hoge Commissaris van de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN, krijgt het hard te verduren. Verschillende klachten voor ongewenste intimiteiten werden tegen hem ingediend. Maar het ergste van al -voor Ruud dan toch- is dat het stimuleren tot arbeid buiten de functieomschrijving door zijn medewerksters alleen afwijzingen en boze blikken heeft opgeleverd. De gewezen premier van Nederland ontkent de feiten die hem worden verweten maar werd toch al door Kofi Annan op (laat het ons houden bij...) zijn vingers getikt. Wat er precies van aan is, weet ik niet. Wil ik ook niet weten maar het verhaal staaft wellicht de theorie dat mensen uiteindelijk maar apen met een kostuum zijn of meer academisch uitgedrukt een oerschepsel met maar een heel dun velletje cultuur.

Waarom de vrouwen Lubbers precies afwijzen heb ik nergens kunnen opsporen maar ik vermoed omdat zijn stropdas niet hip genoeg is. De juiste kleding is tegenwoordig naar 't schijnt HEEL belangrijk.

Dit bedoel ik!

Het Hundertwasserhuis in Wenen. Een verademing in Betonland.
Prachtig van Friedrich maar ook prima van de stad Wenen dat zij dit bouwproject toelieten. Zou je voor zo'n stadsoase in Vlaanderen een bouwvergunning kunnen krijgen? Ik betwijfel het: zelfs de kleur van de pannen van mijn dak werd voorgeschreven...

18 februari 2005

Eerbetoon aan Hundertwasser.



Miljoenen mensen zijn weg van de bouwwerken van de Catalaans modernist Antoni Gaudi. Ik ook. Maar nog meer hou ik van de gebouwen van de Oostenrijker Hundertwasser. Friederich Hundertwasser was naast een begenadigd schilder ook 'architectuurdokter' zoals hij het zelf noemde. Steriele, monotone en ziekmakende gebouwen vormde hij om tot kleurrijke woningen waar het aangenaam is om te wonen. En waar plaats is voor groen: zijn daktuinen en zijn boomhuurders (ook bomen kunnen een kamer huren en hun bladeren komen dan piepen uit de ramen!) zorgen ervoor dat midden een stad groene longen gecreëerd worden. Naast herbouwingen heeft Hundertwasser ook een aantal nieuwbouwprojecten op zijn naam staan.

Hundertwasser had een hekel aan de overheersende rechte lijn in de moderne bouwkunst. Daarom bouwt hij onregelmaat in in zijn bouwconcepten: ongelijke ramen, geen platte maar hobbelende vloeren, rechte steunpilaren kleedt hij aan met mozaiek, grijze muren herverft hij tot een gevarieerd kleurenpalet. Kortom hij brengt leven in de brouwerij. Alhoewel hij een heel eigen stijl heeft zie je toch beïnvloeding door Gaudi en Jugendstil. Bij mijn weten is Hundertwasser wel de eerste geweest die het verband tussen bouwstijl en gezondheid/welbevinden in de gaten had.

Beelden zeggen veel meer dan woorden. Op het internet kun je veel foto's en filmpjes vinden waarop je van Hunderwassers creaties kan genieten. Enkele bekende sites zijn: de weblog van Rogier van den Berg, de site van het omgebouwde treinstation in Uelzen, het 'welness-hotel' in Blumau (veel filmpkes), het Hundertwasserhuis in Wenen en de Waldspirale in Darmstadt (D.) Ik vind het gewoonweg prachtig wat hij gerealiseerd heeft. Vanaf mijn eerste blik op één van zijn bouwwerken wist ik... 'dit is een soulmate'!

Op zaterdag 20 januari is Hundertwasser precies 5 jaar dood. Hij stierf op 71 jarige leeftijd aan boord van zijn boot, de Queen Elizabeth II ter hoogte van Nieuw-Zeeland. Wat Zappa voor mij in de muziek betekent, betekent Hundertwasser voor mij in de architectuur. Originaliteit, doordacht, kleurrijk en vooral bijzonder in de betekenis van afwijkend van de norm. Als een boom die uit het asfalt kruipt.

Ik ben alvast een fan voor 't leven. En wat mij betreft zou het verplichte kost moeten zijn voor alle architecten. Wat meer Hundertwasser zou de ruimtelijke ordening in Vlaanderen héééél goed doen. Gedaan met de vergrote duivenkoten voor de mens, gedaan met de kopie van de kopie van de kopie... Geef de mens eens wat kleur, een huis met karakter. Geef hem terug voeling met de natuur en hij zal van zichzelf wel wat vrolijker worden. Dat alle woningen van Hundertwasser steeds in een mum van tijd verhuurd zijn (de vraag overtreft het aanbod en is ook veel groter dan de vraag op de ordinaire woonmarkt), bewijst dat Hundertwasser goed wist wat hij deed.

Voor de liefhebber: bij de Slegte ligt een prachtig architectuurboek van Hundertwasser te koop. Het dateert wel nog van voor zijn dood en bevat niet de meest recente gebouwen maar het is meer dan de moeite waard.

klassenstrijd in de trein.

Een kameraad van mij, tevens verkeersdeskundige, heeft in De Standaard een goed opiniestuk geschreven over het al dan niet afschaffen van eerste klasse (of tweede klasse) op de trein. Voor de liefhebbers hier de link. De auteur van het stuk, Kris Peeters, is voor alle duidelijkheid niet de pseudo-milieuminister van de CD&V maar wel schepen voor Groen! in Herentals. Hij pleit in zijn opiniestuk voor méér verscheidenheid in het treinaanbod i.p.v. meer uniformiteit. En daar zit wat in.

knoop doorgehakt.

Ik heb deze morgen een serieuse knoop doorgehakt. Ik zat al een heel tijdje te sukkelen met mijn personal website omdat ik mijn beperkte vrije tijd volledig investeer in deze blog en het proefondervindelijk bijleren in Photoshop. Het gevolg is dat ik al een half jaar een bijna morsdode webpage had en dat kan natuurlijk niet. Daarom heb ik ze opgedoekt en mijn domeinnaam www.muggenbeet.be doorgelinkt naar deze blog. Het moet bij mij goed zijn of niet zijn.

Hierdoor is mijn informatie over zonne-energie, humor, freinetschool en muziek niet langer beschikbaar op het internet. Ik vind het zelf jammer maar de beslissing is genomen.

Ook op mijn blog heb ik het een en 't ander veranderd. Nedstat, de bekende Nederlandse teller, en de analoge wereldklok heb ik er af gegooid. Dit geldt ook voor de gratis dienst 'tell a friend'. Mijn blog laadt nu veel sneller op en dat is voor de mensen met een trage verbinding zeker meegenomen. In de plaats daarvan heb ik een link naar een online-radio geplaatst. Deze radio speelt 24 op 24 progrock (Zappa, Dream Theater, Genesis, Rush, Marillion,...), één van de genres die ik graag hoor. Het kan zijn dat je tweemaal op het logootje moet klikken eer de muziek te horen is. Bij mij staat hij in ieder geval altijd op als ik aan mijn PC werk. - met dank aan Trikke voor me eraan te herinneren dat dit genre nog springlevend is -

Voor de rest doe ik mijn best om een verzorgde en actuele blog te creëren waar de bezoekers iets aan hebben. Dat 'iets' kan maar een kleine glimlach zijn maar dat is dan toch dat. Ik besef terdege dat mijn vorm van humor niet door iedereen even goed gesmaakt wordt maar daarom is het ook mijn persoonlijk weblog waar ik zonder inmenging van anderen mijn eigen ding kan doen. Anderzijds stel ik vast dat er ook heel wat mensen zijn die mijn "werk" wel appreciëren en dat doet me deugd. De opname van mijn 'der stoelgang'-affiche door Blokwatch heeft me bijvoorbeeld aangenaam verrast. Toegegeven, het is een nogal bizarre affiche, maar in vergelijking met vele cartoons van extreem-rechts (borgerokko et co...) is dit heel brave kost.

Het klinkt prekerig, ik weet het wel, maar ik wil in mijn blog toch enige maatschappelijke relevantie steken: opkomen tegen extreem-rechts, voor een meer ecologische samenleving, meer humor op het internet, enzomeer. Ik besef dat het effect daarvan minimaal is daarom heet mijn blog ook 'muggenbeet': het kan soms vervelend zijn maar al bij al is het maar een bescheiden beetje. Genoeg gezaagd nu, see you!

het snoepje.

Steve, eigenlijk Robert maar dat klinkt niet zo goed, is tevreden over de reacties op zijn boek. Een jongensdroom gaat in vervulling.

17 februari 2005

Der Stoelgang.

De Stoelgang: dé film van de Vlaams Belangjongeren over de aanhoudende diarree van hun grote bazen. Wie een groter formaat wilt (met de détails) klikt hier. Zet je neusknijper al maar op. Lachen moet kunnen, langs twee kanten.

frustratieblog.

Eric, de broer van Herman, komt ons vergezellen in blogwereld. Eric is evenwel nogal giftig over alles en nog wat de laatste tijd. Zijn blog zal dan ook zowat een virtueel serpentarium worden. Zijn lijfspreuk (officieel "be free" maar iedereen weet wat Eric echt wil zeggen!) doet vermoeden dat hij zowat dezelfde trukendoos gaat opendoen om bezoekers aan te trekken als de parlementaire platendraaier Jürgen Verstrepen: wat blote vrouwen en hete links want hun eigen opinies hebben doorgaans tijdens de Gulden Sporenslag een zware slag van een 'goeiedag' gekregen. Verry vervelend. Wie gaat Snakey volgen? Ik alvast niet.

16 februari 2005

De ondergang van V.B.J.

Als de Vlaams Belang Jongeren de affiche van 'Der Untergang' mogen mismeesteren, mag ik ook één van hun prentjes bewerken.

moeder maagd Niki.

Ik WIST dat ik die Niki van VT4 ergens van kende maar ik kon er maar niet opkomen vanwaar. Maar toen ik daar straks in een 'diepte-interview' met Naaikie las dat ze van Scherpenheuvel is (hier niet ver vandaan), viel mijne frank. Toen wij jonge pubers waren gingen wij op 1 mei altijd te voet naar Scherpenheuvel. Niet op bedevaart maar eigenlijk voor de kick om 's nachts te stappen. Als we dan via Engsbergen en Zichem in Scherpenheuvel aangekomen waren, gingen we toch altijd eens een kijkje nemen in de prachtige basiliek. En ik denk dat ik daar Niki voor het eerst gezien heb. In ieder geval, ze leek er toch fel op. Enig probleem: ze was toen nog niet geboren. Hé ! Dat moet een MIRAKEL zijn !

online petitie.

Op deze link kan je een actuele online petitie ondertekenen waarbij je te kennen geeft niet opgezet te zijn met nieuwe kerncentrales. Als je net als ik vindt dat kernenergie geen duurzame energie is, kan je deze kleine moeite wellicht eens doen. Al bedankt.

buffel.

Het succes van de Pixar-film 'The Incredibles' is de schminkster van Joyce de Troch niet ontgaan. De zwarte oogmaskertjes werkten inspirerend, dat is duidelijk. Maar in de combinatie met het aanprijzen van een driezit in buffelleder en een ik-kom-net-uit-de-septische-put-kapsel komt het toch dichter in de buurt van 'the horribles'.

15 februari 2005

de Labradorlook.

Volgens zijn advocaat zou Michael J. ziek zijn, erg ziek. Volgens mij ziet hij scheel van de honger ofwel is het de veel beproefde labradorlook.

vrtnieuws.net - Hof spreekt twee anti-McDonald's-activisten vrij

Het Europees Hof voor de mensenrechten in Straatsburg heeft de veroordeling van twee Britten wegens smaad vernietigd. De twee waren na de langste rechtszaak in de Britse geschiedenis veroordeeld wegens smaad tegenover de Amerikaanse hamburgergigant McDonald's.

De beide hadden in 1984 in een pamflet McDonald's ervan beschuldigd honger in de Derde Wereld te veroorzaken, het regenwoud te vernielen en ongezond voedsel te verkopen. In 1994 kwam het tot een proces en in 1997 werden ze veroordeeld voor smaad hoewel hun pamflet juist was door te stellen dat McDonald's met zijn reclame kinderen uitbuitte, wreedheid tegenover sommige dieren promootte en lage lonen uitbetaalde.

De beide veroordeelden trokken naar het Hof van Straatsburg en dat heeft nu geoordeeld dat het proces niet eerlijk was omdat de beklaagden geen rechtshulp kregen. Ook werd hun recht op vrije meningsuiting geschonden terwijl het volgens het hof 'erg belangrijk is dat groepen en individuen met een afwijkende mening bijdragen aan het openbaar debat'."

War-hol (oorlogshol)

Ik vond het gewoon een mooie combinatie: Verhofstadt en Rice. België meets USA. Op zijn Warhols.

half.

De helft van de gestolen auto's wordt vrij snel teruggevonden... de andere helft blijft spoorloos.

saffraan in Vlaanderen.

Nu Christo Central Park in New York heeft aangepakt heeft hij even tijd om ook in Vlaanderen een project te realiseren. Zijn "saffraan-burka" ziet er alvast beeldig uit.

uitschuiver.

De Morgen schenkt vandaag ook veel aandacht aan Kyoto. Goed zo. Yves Desmet schreef een prima editoriaal. Maar op het paginagroot artikel over Kyoto wordt er een grote kemel meermaals herhaald. Het Kyotoverdrag gaat volgens De Morgen over 'dioxine', maar dit klopt uiteraard niet. Het gaat over broeikasgassen waarvan koolstofdioxide de belangrijkste is. Toch wel een heel groot verschil. Maar ... het is de intentie die telt.

Kyoto.

Morgen treedt het Kyotoverdrag in werking. Het zal dan precies 90 dagen geleden zijn dat Rusland het verdrag heeft geratificeerd. Met de ondertekening door Rusland werd voldaan aan de opgenomen voorwaarde dat tenminste 55 landen, die samen minimaal 55 procent van de uitstoot van broeikasgassen veroorzaken, het verdag moeten bekrachtigd hebben.

Gaan we nu victorie kraaien? Neen, het verdrag is volstrekt onvoldoende. De gemiddelde doelstelling per land is een afname van 5 procent CO2-uitstoot ten opzichte van 1990, voor België is 7,5 % opgelegd. Dit terwijl het IPCC (het Intergovernmental Panel on Climate Change, een onderzoeksteam van wetenschappers uit de hele wereld in opdracht van de Verenigde Naties) heeft vastgesteld dat de geïndustrialiseerde wereld 80 procent zou moeten verminderen in 2050. Het is dan ook hoog tijd dat wordt nagedacht over vervolgstappen na het Kyotoverdrag.

Bovendien -en dit is voor niemand nog een verrassing- weigert Amerika het Kyotoverdrag te ondertekenen. Amerika is evenwel het meest vervuilende land ter wereld. De Verenigde Staten is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Het Nederlandse Clingendael-instituut spreekt terecht van een steeds groeiende "atlantische kloof" tussen Amerika en Europa.

"Deze kloof blijkt uit de steeds heviger wordende Europese reacties op de eenzijdige stappen van de VS, zoals het niet willen ratificeren en het opzeggen van wapenbeheersingsverdragen (kernstopakkoord, biologische wapenconventie, ABM-verdrag), milieuverdragen (Kyoto), de weigering tot het Internationale Strafhof toe te treden en de behandeling van Talibaan en Al-Qaeda strijders op Cuba. De VS roepen daardoor het beeld op van een supermacht die autonoom de voorwaarden voor het eigen handelen vaststelt en zich daarbij niets aantrekt van wat algemeen is aanvaard. Dit beeld wordt versterkt door eenzijdige militaire interventies."

Het sterk terugdringen van CO2 is nochtans nodig om het broeikaseffect af te remmen en terug te dringen. Een versterkt broeikaseffect kan een wereldwijde klimaatverandering tot gevolg hebben. De Verenigde Naties verwachten dat klimaatverandering gedurende de 21ste eeuw zou kunnen zorgen voor grote overstromingen, extreme weersomstandigheden, droogte en ongeschiktheid van de landbouwgrond. Verwacht wordt dat de landen die recent door de tsunami zijn getroffen, m.n. Zuidoost-Azië, de grootste slachtoffers zullen zijn van deze (door de mens veroorzaakte) natuurcatastrofes.

14 februari 2005

gordeldier.

Het Gordeldier heeft op zijn introductiedag al meteen Tessenderlo in rep en roer gezet.

postuum...

Ook Google viert Valentijn.

Valentijnsdag.

De gadget- en bloemenwinkels zijn de échte gelukkigen vandaag. Het is vandaag namelijk Valentijnsdag en dan draait de commerce op volle toeren. Bijna op commando wordt er van geliefden vandaag verwacht dat ze de partner (of in de huidige moderne tijden hun partners) een geschenkje geven. Graag zien, MOET blijkbaar geld kosten. MOET in iets materieels worden uitgedrukt. Iedereen doet wat hij wil maar ik ben van mening dat je het jaar rond attent moet zijn. Niemand anders hoeft in mijn plaats uit te maken wanneer ik dit of dat zou moeten doen. Ik stel me zelfs de vraag of Valentijnsdag niet vooral aangewend wordt door diegenen die hun partner verwaarlozen of bedriegen en dan denken dit op één dag, met één cadeautje, goed te kunnen maken. Maar ik geef toe, ik ben dan ook nogal extreem in die dingen.

13 februari 2005

condooms.

Het kon niet uitblijven. In hun gat gebeten omdat ze niet werden geselecteerd om te figureren op de artiestenlijn van de MJA, brengen drie B.V.'s nu hun eigen condoomset uit. Durex verleende ook deze keer haar samenwerking omdat het trio-setje gericht is naar een specifiek doelpubliek dat voorheen niet werd bereikt, m.n. mannen met "ejaculatio praecox". Het volstaat volgens de producent om naar de verpakking te kijken om het orgasme voor lange tijd uit te stellen. Zware gevallen worden aangeraden om het "Alexandra-model" te nemen terwijl "Bart" en "Sam" de lichtere gevallen van dienst zijn.

12 februari 2005

And the winner is...

We hadden het kunnen weten. Een gunstige wind (alhoewel het buiten stormt) licht de hele sluier van het nieuwe VT4-programma reeds op. De mannelijke kandidaten hadden gewoonweg geen eerlijke kans.

In de buurt van mijn keuze.

De lezers van De Morgen mochten een top drie samenstellen van de beste Vlaamse acteurs. Niki was er (nog) niet bij.

Dewael kent er wat van.

Minister Dewael ziet na zijn bezoek aan Denemarken asielzoekers terug helemaal zitten. Wel moeten ze voldoen aan het concept (zie foto) dat hij aldaar heeft ontwikkeld.

Lumumba


Gisteravond was het weeral een zalige tijd op Canvas. Waarvoor dank! Michiel van 'het Bourgondisch complot' ontving vandaag 'Vlaanderens grappigste vrouw' Frieda Van Wijck. Frieda knipte Michiels 'fluitjesharen' wat bij en ze bleek dat goed te kennen. "Moest ik ooit een kapsalon begonnen zijn, had ik zeker een goed draaiende zaak" wist Frieda. Naast Frieda had Michiel ook een klassebak klassieke muzikant uitgenodigd, met name de beroemde cellist Bruno Cocset. Hij speelde voor het duo de cellosuites van Bach (prelude). Deze muziek wil ik zelf nu al jaren kopen maar het is er nog nooit van gekomen. Snel verandering in brengen!

Iets na elven draaide Canvas Lumumba de film van Raoul Peck naar de roman van Pascal Bonitzer (2000). Lumumba was de eerste democratisch verkozen 'eerste minister' van Congo maar werd op 35 jarige leeftijd vermoord samen met zijn kameraden Mpolo and Okito (januari 1961). Hierna brak het tijdperk van Mobutu aan. De overeenkomsten met de gebeurtenissen in Chili zijn treffend. Ook daar werd de democratisch verkozen Allende (door een militaire putch) om het leven gebracht en vervangen door een dictator, m.n. Pinochet.

'Lumumba' heeft me sterk aangegrepen en de gedachte dat naast Amerika (CIA) ook België schuldig is aan deze moord, die nota bene op gruwelijke wijze werd voltrokken, stemt me bitter. Waarom heb ik hierover in mijn humaniora niks gehoord of geleerd? Waarom werd er in België voor deze liquidatie niemand veroordeeld? Waarom moeten democratisch verkozenen altijd de hielen van het Westen likken, willen ze niet omgebracht worden? ...

11 februari 2005

de post-trein.



De nauwere samenwerking tussen de NMBS en De Post heeft nog te kampen met logistieke problemen. Niet alle postmannen zijn tevreden over de nieuwe treinmodellen die door de Spoorwegen werden geleverd. Volgens de vakbonden zijn de tijdschema's van Georoute niet meer haalbaar omdat te veel Japanse toeristen denken dat ze mogen instappen en zo voor oponthoud zorgen.

verjaard!



De peter van mijne kleinste, Patrick, wordt vandaag 44 jaar.

Naaikie.

Ze is 22 jaar en kleuterleidster. Ze speelt fluit en eet ook graag pruimen. Om een lief te vinden gaat ze met vt4 naar Mexico waar 7 bronstige jonge mannen en 7 nog hetere lesbo's op haar wachten. In de finale kiest ze voor een man ofwel voor een vrouw. Haar naam is Niki (en haar hond pukkie?) maar om haar hobby te onderstrepen wil ze ni uitspreken als naai. Als amateur-observateur van menselijk gedrag moet ik deze format volgen. Wat leverde de eerste aflevering van gisteravond aan wetenschappelijke waarnemingen op?

1. Waarom in Mexico gaan zoeken wat hier in Vlaanderen in veelvoud en in veel mooiere uitgaves rondloopt?
2. Lesbiennes kruipen de eerste avond al bijeen in bed. Ze "slapen niet graag alleen". Als ze op tv mogen komen, epileren ze zich wel.
3. Naaistertje mag gezien worden maar ze doet er goed aan haar ambetante nasale uitspraak tot het minimum te beperken.
4. Alle hengsten werden "tof" bevonden maar wie zaagt over zijn oud lief moet zijn koffers pakken. In dit geval... voor de jongen een ware opluchting (zie 1).
5. Idem dito voor de gestoofde pruimpjes. Als je een foto van je liefke meebrengt, wil naaistertje geen verdriet in het bestaande koppeltje brengen: adieu dus!
6. Bij de individuele gesprekken waar ze de kandidaten meedeelt of ze (jammer genoeg) blijven of (oh gelukkig) vertrekken, blijkt de 22 jarige vantweewalletjesetende ook instant-psychologe te zijn. Wat een mensenkennis, wat een geëmmer.
7. Bij de mannen werd er door de productie wellicht een zekere selectie op voorkomen doorgevoerd, de lesbo's daarentegen, die lijken wel uit de kringwinkel te komen. Ik snap plots niet meer waarom veel mannen dromen van een triootje met twee lesbo's.

Tine van den Brande las ik in de Humo zou -moest ze bi zijn- eerder voor een vrouw kiezen als voor een man. Presentatrice van Niki zijnde, levert dat misschien wel een mooie finale op. Tine en Naaistertje samen in bed en al de andere figuranten de pot op! De cameraman en de geluidsman er natuurlijk ook bij en -waarom niet ?- nog een paar inca's en azteken. Je bent in Mexico of je bent er niet! Naaistertje zal het zeker niet erg vinden. Dan heeft ze heel veel te vertellen in haar kleuterklas. De tuttertjes zullen gegarandeerd uit de mondjes vallen.

browsers.

Mijn geïnstalleerde tellers vertellen me dat zo'n 10 % van mijn bezoekers werkt met mozilla firefox. Netscape is de facto verdwenen. Zelf gebruik ik zowel internet explorer als firefox. Mijn blog is ook door beiden prima te bekijken. En ongelooflijk maar toch waar: nog steeds heel veel bezoekers komen via google bij mij terecht nadat ze 'de mooiste boerin' hadden ingegeven. Hilde moet dan toch 'iets' hebben?! Nog een opmerkelijke vaststelling: het aantal pageviews volgens Belstat en Nedstat kunnen ver uit mekaar liggen. En bezoekers kunnen uit de gekste landen van de wereld komen. Wellicht via blogspot zelf: gelijke interesses (profiel), next blog of recently updated.

life goes on.

Van een kameraad een plezante link doorgestuurd gekregen. Wat gebeurt er op je PC als jij 's nachts slaapt?

http://www.rio.com.br/animation/iconstory.htm

Britse humor.

Charles gaat dan toch trouwen met Camilla. Hij wil niet langer in het geniep polo spelen op Camilla's rug. Als iedereen toch weet dat we samen flikflooien, dan kunnen we even goed in het huwelijksbootje stappen, moeten ze gedacht hebben. Zelfs de verongelukte Diana wist van hun 'geheime relatie'. Als één van de redenen waarom hun huwelijk was mislukt, zei Diana "we waren altijd met drie!". En dat vindt niet iedereen even fijn.

Charles en Camilla kennen elkaar al heel lang. Hoe lang? Who cares? Wel is geweten dat de prins zou appreciëren dat zijn aanstaande bruid kan paard rijden (altijd handig als je wil polo spelen) en dat ze een bijzondere vorm van humor heeft. Die eigenschap deelt de prins met zijn geliefde blijkens hun geheime telefoontjes die breed werden uitgesmeerd in de Britse media. Het had een sketch uit 'The Young Ones' of 'Bottom' kunnen zijn maar het speelt zich wel degelijk af in koninklijke kringen. "Ik zou graag in je broekje leven" zei hij tegen Camilla. "Zou je dan als slipje willen terugkeren" repliceerde Camilla. Heel smaakvol - hij was waarschijnlijk toen niet aan het eten - antwoordde de zoon van de Britse Queen: "of als tampon"... volgt een hahahaha van Camilla.

Dat huwelijk gaat dus zeker vuurwerk geven. Als er gehinnik uit de slaapkamer klinkt, dan weten we dat het liefdesspel zich volop aan het voltrekken is. Juu Charles!

10 februari 2005

naar de cinema.

Deze namiddag met mijn familie naar de cinema geweest. Met dat rotweer buiten vond ik dat een goed idee. Mijn zoon koos voor 'the incredibles' en ik ben met hem gaan meekijken. Mijn drie dochters kozen voor 'streep wil racen' en Kristien ging met hen mee. Allebei dik content.

Amerika geflipt?



Inwoners en bezoekers van de Amerikaanse staat Virginia moeten voortaan zorgen dat ze een goede broekriem hebben. Het Huis van Afgevaardigden van Virginia heeft ingestemd met een wetsontwerp dat laaghangende broeken strafbaar maakt, meldden Amerikaanse media woensdag. Als ook de Senaat van Virginia instemt met het wetsvoorstel van de Democraat Algie Howell, riskeren mensen wiens onderbroek voor een deel zichtbaar is, binnenkort een boete van 50 dollar. Van zo'n voorstel... daar zakt mijn broek van af!

rode schaapkes.


De bal wou (tegen Egypte) weeral niet rollen.

menselijke waardigheid.


De paus, de topman van de katholieke kerk, leeft nog. Toch op het moment dat ik dit typ. Er was heel wat te doen over zijn jongste optreden. Sprak hijzelf of was een cassetterecorder de interim-vervanger van Jezus Christus? Het is in ieder geval een onweerlegbaar feit dat Johannus Paulus nummero 2 er ernstig aan toe is. Dat is hij al heel lang en in die mate dat ik me afvraag of zijn entourage niet inziet dat bij zijn publieke optredens de menselijke waardigheid compleet zoek is. Een mens die zo ziek is en zo moeizaam ademt en spreekt die laat je niet opdraven voor een massaspektakel of een tv-optreden. Paus of niet, erg zieke mensen die laat je rusten, die verpleeg je en die laat je in waardigheid sterven. En het is echt niet nodig deze vrome Pool te misbruiken om aan te tonen dat de Kerk tegen euthanasie is. Dat weten we wel.

Op VRT-nieuwsnet peilde men bij de websitebezoekers in hoeverre zij vinden dat de paus nog in staat is de katholieke kerk te leiden. 12% (893 mensen) vindt van wel, 88% (6568 mensen) vindt van niet.

Een andere vraag die leeft bij gelovigen en niet-gelovigen is wie deze paus zal opvolgen wanneer hij zijn laatste adem aan God heeft toevertrouwd. Danneels wordt genoemd maar door waarnemers te progressief bevonden om een kans te maken. Danneels zelf, die zou maar al te graag de wijnkelders van het Vaticaan 'verkennen'. Daar ben ik zeker van. Nu, mij maakt het allemaal niet uit. Ik moei mij niet met andermans verenigingen maar ik zou wel willen dat het iemand is die met zijn twee voeten op de aarde staat en alle dogma's overboord gooit. Voorbehoedsmiddelen bvb. moeten! Punt aan de lijn.

Maar mijn ultieme wens is eigenlijk dat de kerk -en alle andere godsdiensten- ophouden met te beweren dat zij plaatsvervangers zijn van God en in dienst staan van deze God. Of dat de mensen geschapen zijn naar het beeld van God. Moest er al ergens een oerkracht bestaan die alles rondom ons heeft gecreëerd, waarom zou die in 'godsnaam' bijzondere interesse hebben in één van de miljarden sterren en planeten die er bestaan? En waar zou hij de tijd en goesting vandaan halen om iedere individuele mens die zich op die planeet voortbeweegt in zijn doen en laten te volgen? Is dit niet hoogheidswaanzin ten top gedreven dat wij, de geëvolueerde apen, zo'n uitzonderlijke belangstelling verdienen?

9 februari 2005



schroot en poëzie.



Het zijn moeilijke dagen voor de schroothandelaars. De tijd dat ze met paard en kar of een afgedankt kamionneke het oud ijzer konden ophalen is voorbij. Bovendien moeten ze nu de concurrentie dulden van intellectuelen of erger nog poëzieschrijvers. Althans zo gaat het toch met het afgedankt blik dat de alpinisten van het atomium smijten.

De vzw atomium, Le Soir en uiteraard mijn eigenste krant De Morgen - toch dé specialist in nevenactiviteiten - hebben een wedstrijd uitgeschreven: 'win een paneel van het atomium'. Volgens de organisatoren van de wedstrijd heeft zo'n paneel de waarde van 1.000 euro. Hiermee schiet de kiloprijs van oud ijzer naar ongekende hoogtes, dicht in de buurt van de waarde van het vermiste paneel van Het Lam Gods.

Wat moet je doen om eigenaar te worden van zo'n stuk atomiumijzer? De opdracht luidt: "geef een naam aan de negen bollen van het Atomium. Je kan de bollen apart benoemen of u mag een 'totaalconcept' ontwikkelen." Een jury zal dan 20 laureaten kiezen die ieder een plaat ijzer krijgen. Hola ik vergeet nog iets! Het paneel zal zelfs 'gecertificeerd' zijn.

Schroothandelaars lachen zich ondertussen een breuk maar literair Vlaanderen is zijn kop al aan het breken. De top vijf van trefwoorden waarmee 'gespeeld' wordt, ziet er -de vlaamse schrijvers kennende- wellicht zo uit: testikels, scrotum, balzakvulsels, bollocks en de bovenste bol, ja die krijgt met grote zekerheid de naam van de grootste editorialist aller tijden: Yves.

1000 euro... de schroothandelaar ondertussen, die ploeterde voort.

Tobi, de Duitser.


8 februari 2005

Het arendsoog van bourgeois.

De eerste woorden van Neil Armstrong zijn gekend. Maar wat als de commerciële luchtvaart zich als een sneltrein ontwikkelt en minister Geert Bourgeois zweeft rond onze blauwe planeet? Wat zullen zijn fameuze eerste woorden zijn? Ik heb zo'n vermoeden...