13 april 2005

suskewiet.

Ik heb dit jaar voor de eerste keer meegedaan met de officiële vogelteldag van Natuurpunt. Met deze tellingen kan men nagaan hoe het nu zit met het vogelbestand in Vlaanderen. Hoe evolueren de verschillende vogelsoorten? Ik vind dat een interessant gegeven omdat vogels en dieren mede-bewoners zijn van onze planeet. Bovendien is het 'tellen' echt maar een kleine moeite. Eén dag per jaar de vogeltjes noteren die aan je voederplank komen smullen, is nu niet bepaald zware arbeid.

Als het goed gaat met de vogels dan gaat het meestal ook goed met de natuur en het leefmilieu en dan is er reden tot euforie. Niet iedereen ziet het zo. Als er genoeg vinken zijn bvb. dan betekent dat volgens sommige folkloreliefhebbers dat we de vinken terug mogen vangen en in een kooitje mogen opsluiten. Met deze gevangen vogels kunnen ze dan aan "vinkensport" doen.

De 'atletische prestatie' of de moeilijkheid in de vinkensport ligt er hierin dat de vogelvanger, die zich ook eigenaar noemt, moet proberen bij iedere 'suskewiet' (de zang van de vink eindigt met iets dat gelijkt op suskewiet) een streepke op een stokje te trekken. Wie de meeste streepkes heeft, is de winnaar. Enkele cd&v'ers en wat vld'ers (vijf in het totaal) willen nu het verbod op de vinkenvangst gaan opheffen. Want deze folklore dreigt verloren te gaan.

Mijn standpunt hierover is eenvoudig: vogels horen rond te vliegen in de natuur. De kanarievogels op de Canarische eilanden, de papegaaien in het regenwoud en de vinken bij ons. Vogels roven uit de natuur om ze in een kooitje op te sluiten om er vervolgens een debiel spelletje mee te spelen is geen bezigheid die in het leven moet gehouden worden.

Ik vraag me af: is het echt een taak van parlementairen om het verbod op deze vogelroof ongedaan te maken? Is de aanwezigheid van die vijf 'parlementairen' in Brussel al niet genoeg folklore? En wat is het volgende? De herinvoering van de hanengevechten? Het aanmoedigen van het kikkeropblazen met een rietje? Een cultuursubsidie voor het maken van halskettingen met leeggeblazen ekstereieren? Het toelaten van Jeep-races in natuurgebieden? Voor alles vind je wel liefhebbers maar moet iedereen om electorale redenen altijd op zijn wenken bediend worden?

Aan de voorstanders: wie wil er de plaats van de gekooide vogel innemen? Wie wil er een deuntje fluiten als het luikje wat zonlicht binnenlaat? Pas op: niet zomaar een deuntje maar een echte suskewiet!?

Wie zegt dat de vinken niet 'ik wil eruit' bedoelen?

7 opmerkingen:

 1. Mijne vogel wil er meestal 'in' en niet 'uit'. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja maar, voordat ie er 'in' gaat, moet hem eerst er 'uit' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Off topic: die oog is heel mooi...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. On Topic: Die vinken zijn intussen electoraal zo belangrijk geworden dat de VLD, de CD&V en het VB elkaar zijn gaan opvrijen. Alsof die paar duizend(als het er al zoveel zijn) West-vlaamse boeren (want dat zijn ze de vogelrovers) het verschil gaan maken in de komende verkiezingen. Elke "sport" waarbij dieren uit hun natuurlijke omgeving worden geroofd moet worden afgeschaft, erfgoed of niet! Moesten we al ons erfgoed koesteren zoals die achterlijke beulensporten, dan zouden we onze vrouwen nog steeds aan hun haar de grot binnensleuren...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blij met de steun van derde belg. Nog een bedenking: toen bleek dat VLaanderen aan de staart bengelde van het internationale milieu-peleton, hebben we toen die 5 ook gehoord? Ik kan het me niet herinneren.
  @verca en zeveraar: jullie hebben er duidelijk lol in, het is je gegund. Het oog, verca, is een animated gif en staat op mijn webruimte waarnaar ik in mijn template van blogger een link heb gelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alhoewel, verca, als ik nu net maansverduistering heb gelezen twijfel ik plots aan de lol van hierboven???!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die lol was ook gemeend muggenbeet ;-). Maar toen besefte ik nog niet volledig wat me te wachten stond...

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.