Kernenergie is kapitaalintensief – schone, duurzame energiebronnen zijn arbeidsintensief. Neem bijvoorbeeld Duitsland: in de nucleaire sector waren in 2002 ongeveer 30 000 mensen werkzaam. Alleen al in de Duitse windenergiebranche werkten meer dan 53 000 mensen. De gehele branche van duurzame energiebronnen is goed voor 120 000 arbeidsplaatsen, ondanks het nog geringe aandeel in de energievoorziening. Een vergroting van het aandeel van de duurzame energie levert dagelijks nieuwe arbeidsplaatsen op. Wereldwijd kunnen door het vergroten van het aandeel van duurzame energie in slechts enkele jaren miljoenen banen ontstaan.
Link to the International "Nuclear Power Fact File" Poster Campaign. Op deze site van The International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) and EUROSOLAR vind je 8 goede argumenten om te stoppen met nucleaire energie en om te schakelen naar hernieuwbare energie. Wist je bijvoorbeeld dat ook de voorraad uranium erg schaars is en dat dus ook 'kernenergie' uitgeput raakt?
Hoi Muggenbeet,
BeantwoordenVerwijderenToch enkele bedenkingen. Ik ben voor het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen, maar ik vind wel dat men best nog even wacht met het massaal in gebruik nemen ervan tot er rendabelere systemen gevonden worden. Ik gruw bvb van het idee dat elk veldje en elke heuveltop in vlaanderen vol zou staan met van die gigantische, aartslelijke windmolens. Dan is de energie wel schoner, maar het uitzicht zeker niet! Zeker als je ook weet dat om de elektriciteitsproductie van een kerncentrale te compenseren, je een hele provincie vol met die dingen moet zetten. Windmolenparken op zee dan maar? Goed idee, hoewel duur, en dan staan er geen molens in het zicht, maar wel de hoogspanningsmasten, er is nl geen hoogspanningsnet van de kust richting binnenland. Zonnepaneeltjes en -collectoren op ieders dak? Geen probleem mee, al vangt dit maar een gedeelte van het verbruik op.
Daarbij: Is kernenergie zo slecht??? Op zich is het de schoonste en efficiëntste energiebron. De huidige kerncentrales zijn veilig, en je moet toegeven dat de hoeveelheden kernafval van een centrale reuze meevallen. Trouwens, men zoekt volop naar systemen om het afval sneller af te breken, en eens dat lukt, is er al helemaal geen probleem meer, wel?
Over zonne-energie kan ik meesprken want ik heb zonnecellen op mijn dak liggen voor de productie van stroom. 85% (2.200 kwh) van mijn dagverbruik wordt geleverd door de zon! De resterende energie koop ik aan in een 'groen-formule' van een andere energieleverancier. Dus, zonne-energie is veelbelovend en maakt NU al een degelijk verschil, kwestie van investeringen!
BeantwoordenVerwijderenJe statement dat de huidige centrales veilig zijn en de afval meevalt is voor jou rekening. Ik ben technisch te weinig onderlegt om het eerste te bevestigen en wat het afval betreft: zolang ze het niet in je tuin gooien en elders in de grond steken is dit een nogal gemakkelijke verklaring. Dat dit 'reuze meevalt' lijkt me dan ook een minimalisering van de feiten.