2 juli 2007

harige rupsen

Nu er nauwelijks nog over de eikenprocessierups gesproken wordt omdat ondertussen al deze harige lieve beestjes geroosterd werden met een vlammenwerper kan het eens geen kwaad om de puntjes op de i te zetten. Niet alle rupsen met haar op zijn gevaarlijk!

In feite zijn er, aldus deze prima uitleg van Natuurpunt, maar drie waarbij voorzichtigheid geboden is: naast de eikenprocessierups hebben ook de rupsen van de bastaardsatijnvlinder en de donsvlinder brandharen. Dus als ge een rups ziet met stekels of haar op, bel dan niet meteen de brandweer op of steek het beestje niet blind van de schrik in de fik. Wie weet is het gewoon je vriend die zich in de struiken schuchter voorbereidt op het komende naturistenseizoen en niet voor lul wil staan met een bleek rupsje.

Mag ik, ter afronding van deze groenevingers-intermezzo, het nog even hebben over de vrij onbekende pseudo-reuzekastanjebloesemrups (zie foto)? Een heel interessant natuurexperiment gaat zo: slik het jonge rupsje in, eet een drietal weken hoofdzakelijk kattenbrokjes uit blik en de volwassen harige rups (toch zo'n 15 cm to 20 cm lang) kruipt al kietelend langs je neusgaten naar buiten. Dit geeft een heerlijk gevoel dat met niets vergelijkbaar is tenzij je ooit je testikels hebt laten amputeren in deze speeltuin. Zeker eens proberen. Maak iets van je vakantie!

2 opmerkingen:

  1. Het ziet er mij al bij al toch een schrikwekkend beest uit, die reuzekastanjebloesemrups. Zakdoekje nodig? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zo heb je toch echt iets van een snotaap...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.