21 juli 2007

België onafhankelijk...

Bitter weinig Belgen kennen, volgens een telefonische enquête geciteerd in De Morgen, nog de geschiedenis van 21 juli. Negen op de tien Belgen weten wel dat het op 21 juli nationale feestdag is maar de historiek erachter is veel minder bekend.

Nog niet de helft weet dat we de onafhankelijkheid van België vieren sinds 1830. Dat Leopold I op 21 juli 1831 de eed aflegde, weet zelfs maar 1 op de 5 Belgen. Opvallend: mannen zijn beter ingelicht dan vrouwen. Zo wist 53 pct van de mannen en "slechts" 37 pct van de vrouwen dat België in 1830 onafhankelijk werd. Bij de jongeren weet één op de 5 niet eens wat we vieren op 21 juli en slechts 30 pct weet dat België onafhankelijk is geworden in 1830.

Een vingerhoedje vaderlandsche geschiedenis dan maar: nadat op 4 oktober België zich van Nederland onafhankelijk had verklaard, werd Leopold door het Nationaal Congres gevraagd koning te worden van het nieuwe land. Leopold aanvaardde de uitnodiging en op 26 juni 1831 werd hij de eerste Koning der Belgen. De koning kwam per boot van Engeland en kwam aan in Calais. Vanuit Calais werd hij met de koets naar De Panne gebracht, waarna hij in Veurne een maaltijd kreeg. Via Oostende, Brugge en Gent trok hij naar Laken. Op 21 juli legde hij op het Koningsplein in Brussel de eed af.

De Belgische vlag, die werd aangenomen op 23 januari 1831. De drie kleurenbanden stonden eerst horizontaal maar werden, wellicht naar Frans voorbeeld, later verticaal geschikt.

4 opmerkingen:

 1. En (Belgisch) Limburg kwam er maar in 1839 definitief bij... Het aantal mensen dat weet dat Nederlands Limburg er ook eerst bij was, en dat de Hollandse koning daarvoor nog een veldslag geleverd heeft, zal ook wel niet groot zijn zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is op verschillende terreinen een goede samenwerking tussen beide zijden van de Maas. Het idee om terug één te worden leeft in Limburg her en der toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat ik mij nog het meest afvraag: wat zou er daar in Veurne op het menu gestaan hebben? DAT is pas relevant. Al dat geschuif met grenzen en koningen daarentegen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laat ons maar aannemen dat "een maaltijd krijgen" een omfloerste omschrijving is voor naar de hoeren gaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.