6 juni 2005

wat leeg is, moet worden gevuld.

Het moet zijn dat de Vlaams geschreven pers dit weekend nog met behoorlijk veel witruimte verlegen zat, want het non-item Karel De Gucht is vandaag hét nieuws in de kranten. Er is sprake van een "diplomatieke rel", "een uitschuiver", een "misbegrepen" en er komen parlementaire interpellaties en de NVA wil zelfs het ontslag. Ook de Belgische ambassadeur wordt "op het matje geroepen" bij de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Laat ons maar gerust aannemen dat zij uit het zicht van de camera's en bij het ingieten van een stevige genever er samen eens goed mee lachen. Maar het hoort zo. Politiek is cinema.

Over de kern van de zaak. De Gucht had de Nederlandse premier (Balkenende) een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid genoemd. Twee typeringen die al duizenden keren door anderen werden genoemd en weelderig uitgezaaid liggen op het internet. Ik zie er niks fout in en vind het zeker geen beledigingen. Als Karel nu gezegd had dat Balkenende een uitgescheten hoopje drop was of een mislukt pastoor met pedofiele trekjes dan spraken we tenminste over "iets". Een overdrijving of zoiets.

Wat wel vragen oproept, is dat De Gucht zijn uitspraakje ontkende. Dit leugentje om bestwil was nergens voor nodig. Karel hoefde zijn 'kak niet in te trekken'. Annemans is een mestkever en Gerolf bleef voor Karel een mestkever. Zo zien we het liever. Juist is juist. Balkenende is Potterig en voor de rest een zielig figuur zonder charisma. Dit mag hardop worden gezegd en herhaald tot in de eeuwigheid amen.

Laat het me zo stellen: ik heb liever politici die zeggen zoals het is (parler vrai heet dat zeker?) dan van die afgeborstelde, ieder woord wikkende diplomatische figuren die bang hebben iets verkeerd te zeggen maar ondertussen wel ongegeneerd poseren met witteboordcriminelen zoals Berlusconi. Politiek is cinema en Karel De Guchts improvisaties hebben het saaie scenario tenminste toch een 'spanningsboog' meegegeven. Leven in de keet dient te worden aangemoedigd. Ontslag zou zonde zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.