25 juni 2005

geen katje om zonder...

Sybille de Sélys-Longchamps, de mama van Delphine Boël (toch gek dat ze die naam draagt, niet?) heeft deze week het heft in eigen handen genomen. Ze neemt het niet langer dat haar gewezen lief -dé Belgische koning-hun gezamenlijke dochter blijft negeren. Erger nog, Delphine zou hierdoor vaak worden gediscrimineerd. En dat 'moet stoppen', in het Frans dan.

Sybille heeft niet direct een familienaam die in ieders telefoonboekje staat geschreven. Daarom dat deze week bij mij een belletje ging rinkelen want was ik al eens geen de Sélys-Longchamps tegengekomen tijdens één van mijn vrijetijdsspeurtochten naar de collaboratie en het verzet tijdens de tweede wereldoorlog? En heeft 'the piano' (Hugo Van Minnebruggen) daarover geen stuk geschreven op zijn website?

Inderdaad. Baron Jean de Sélys-Longchamps viel op 20 januari 1943 op zijn eentje met zijn gevechtsvliegtuig het hoofdkwartier aan van de Gestapo in Brussel! Met deze daden behoort de baron, volgens "the Piano", tot de 'ware helden' van de tweede wereldoorlog. Maar is deze piloot-baron dan familie van Sybille, die nu ten strijde trekt tegen Albert II? Hugo was zo goed mij hierover per e-mail uitsluitsel te geven:


"Goed opgemerkt van je: Delphine is inderdaad een achternicht van de Baron Jean de Sélys-Longchamps. De broer van de Baron is namelijk de vader van Sybille de Sélys-Longchamps, de moeder van Delphine en dochter van Albert II. Interessant toeval niet? "

Als Sybille dus wat bloed in haar aders heeft van haar nonkel dan is Albert nog niet klaar met zijn ex. Ze is wellicht geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Wat me daar bovenop NOG intrigeert is dat onze heldhaftige vliegenier zelf ook al "een achterneef van de Belgische Koning Leopold III" was.

Mijn kennis over stamboomkwesties is eerder beperkt maar dit betekent toch dat onze lieve Delphine langs twee kanten familie is van de Saksen-Coburgs?

Standbeeld van de baron vlakbij het voormalig Gestapogebouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.