12 juni 2005

wat kost gebakken lucht?

Minister Kris Peeters bevoegd voor .... ja voor wat eigenlijk? ... denkt eraan om de Kyoto-norm te halen via het aankopen van uitstootrechten (lees: gebakken lucht) in landen die weinig vervuilen. Het aankopen van die gebakken lucht kost heel wat geld. Maar sommigen vinden deze klucht blijkbaar beter dan dat de vervuilers verplicht worden wat te doen aan hun schadelijke uitstoot. Hoeveel geld Peeters precies veil heeft voor deze 'aankoop' ... daarover verschilt de VRT ferm van Het Belang van Limburg.

VRT-nieuwsnet: "In elk geval blijven we met zijn allen steeds meer fossiele brandstoffen verbruiken, wat de schadelijke CO2-uitstoot nog verder doet toenemen. Daarom heeft Peeters 25 miljoen euro opzijgezet om uitstootrechten te kopen in de ontwikkelingslanden. Volgens het Kyoto-protocol mag elk land een bepaald percentage CO2 uitstoten. Ontwikkelingslanden, die vaak onder die norm zitten, kunnen eventueel uitstootrechten verkopen aan industrielanden die boven de norm zitten."

Website Belang van Limburg: "Peeters sloot niet uit dat Vlaanderen in ontwikkelingslanden zogenaamde uitstootrechten gaat kopen om tegen 2012 de Kyoto-doelstellingen te halen. Hij heeft daarvoor een bedrag opzijgezet van 168 miljoen euro. "

Wat het ook moge zijn, ik betreur dat Peeters die weg bewandelt. Toegepast op de verkeersregels zou die redenering betekenen dat hardrijders veel te snel mogen blijven rijden indien zij bij tragere automobilisten resterende kilometers (die zij onder de maximum-snelheid blijven) zouden kunnen opkopen. Ik vind het te gek voor woorden. En dan heb ik het nog niet over de merkwaardige liefde van deze minister ( én de CDU in Duitsland) voor kernenergie. Christelijke partijen hand in hand met kerncentrales. Zouden zij dan toch geloven in the Big Bang en niet in God?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.