21 juni 2005

Mississippi burning...gerechtigheid geschiedt.In 1964 werden deze drie jonge mensenrechtenactivisten van 20, 21 en 24 jaar oud gruwelijk vermoord door de Ku-Klux-Klan. De drie waren in Mississippi om zwarte burgers te helpen om zich in te schrijven voor de verkiezingen. Op een avond werden ze door de plaatselijke hulp-sheriff, een lid van de Klan, opgepakt voor overdreven snelheid. Voor hij ze vrijliet, verwittigde de hulp-sheriff andere Klan-leden. De jongens werden door hen achtervolgd, klemgereden en van dichtbij neergeschoten.

Op het proces achteraf werden er van de achttien aangeklaagde mannen acht vrijgesproken. Zeven mannen, waaronder de hulpsheriff, werden wel veroordeeld. Over drie personen waarover twijfel bestond, velde de rechtbank geen vonnis. Onder hen was ook de zopas voor moord veroordeelde 81-jarige Killen. Dat Killen nu -meer dan 40 jaar na de feiten- opnieuw voor de rechter verscheen, komt door de hulpsheriff. Die praatte zijn mond voorbij in een interview. Volgens de aanklager was Killen zelfs de leider van de Klan en ronselde hij de bende om de moordaanslag te plegen.

In 1988 werd deze moord verfilmd als "Mississippi burning" met Gene Hackman en Willem Dafoe in de rol van twee FBI-agenten. De KKK bestaat momenteel nog steeds in de V.S. en ijvert voor een "wit en christelijk Amerika". De KKK is nog steeds sterk racistisch geïnspireerd en onderhoudt contacten met neonazistische groeperingen. Op hun website worden alle misdrijven van niet-blanken uitvergroot (waar hebben we dat nog gezien?) en worden een multiculturele samenleving, homosexualiteit, globalisering en abortus als een bedreiging voorgesteld voor "our children's minds". Ook dat komt erg bekend voor. Waar was het weer dat Dewinter tegenwoordig zijn 'inspiratie' vandaan haalde? Kwam dat niet van over de Grote Plas?

.... Killen... sommigen hebben hun naam toch echt niet gestolen!

Geen opmerkingen: