4 maart 2005

Woody

Kinderen in een freinetschool hebben heeft het voordeel dat je af en toe mee kunt naar een muziek- of theatervoorstelling. Gistermiddag moest ik met de kleuters mee naar een "muziekvoorstelling" maar ik had niet het flauwste benul naar dewelke. Bleek bij aankomst in het CC van Heusden-Zolder het te gaan om 'Woody' met Jan De Smet en Arne Van Dongen. Tja, had ik daar geluk want deze kindervoorstelling stond al een tijdje op het verlanglijstje van onze familie.

"Woody Guthrie (1912-1967) is één van de belangrijkste folkzangers uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis, hij wordt beschouwd als de peetvader van zowel Bob Dylan als Bruce Springsteen. Guthrie was erg sociaal bewogen en schreef meer dan duizend liedjes , ook voor heel jonge kinderen. Deze onontgonnen schat bleef tot hiertoe onaangeroerd in het Nederlandse taalgebied.Onder de vleugels van Theater luxemburg werd een (te) korte reeks voorstellingen gespeeld in april en mei 2003. De reacties waren overweldigend en de gespecialiseerde pers (o.a. lovende recensies in Knack, De Standaard en De Morgen) stak haar enthousiasme niet onder stoelen of banken.

Gesteund door zoveel positieve klanken besloten Jan De Smet en Arne Van Dongen een herwerkte versie te maken voor de tweede helft van het seizoen 2004-2005. De heldere vertalingen van Frank Vander Linden (De Mens),de vrolijke arrangementen van Jan De Smet (De Nieuwe Snaar)en de swingende contrabas van Arne Van Dongen (o.a. Het Muziek Lod)maken deze voorstelling tot een onweerstaanbaar geheel."

Ook zin om eens gaan te luisteren naar de contrabas van Arne en de banjo, ukele, dobro en gitaar van Jan? Hier vind je de speellijst. De liedjes - vrolijke meezingertjes voor de kinderen- zijn ook verkrijgbaar op CD.