5 maart 2005

censuur op kunst?

"Als geen ander in het Vlaams Belang heeft Arckens (°1961) immers de Nouvelle Droite bestudeerd. Die Franse leerschool lanceerde eind jaren zestig een strategie om extreem-rechts weer aan de macht te kunnen brengen: niet via politieke strijd, zoals deelname aan verkiezingen, maar langs metapolitieke weg, door te infiltreren in de culturele instellingen, de media en het onderwijs. Geen politieke machtsovername zonder dat de geesten er eerst rijp voor gemaakt zijn." (extract uit de prachtige webstek van Blokwatch)

Kunst en het Vlaams Belang... dat wil nogal eens vloeken. Té progressief, te elitair, te vulgair, te weinig Vlaams,... buiten het vendelzwaaien en de optredens van 'Vlaanderen vlagt' is er weinig dat het Belang kan bekoren. Als deze partij ooit aan de subsidiekraan zit of kan bepalen welke kunst er geëxposeerd wordt en welke niet, dan komt zelfs de financiering van het Bokrijks openluchtmuseum in het gedrang wegens te vooruitstrevend.

Het schandaaldoek van Eduard Manet "Le dejeuner sur l'herbe" dat wellicht de prostitutie in het Bois de Boulogne belicht - iets waar in die tijd heel Parijs weet van had, maar waar niemand over praatte- zou dan ook wel eens onder handen genomen kunnen komen door Arckens. Bloot is des duivels en dus moet het met smaak worden bekleed. Zou jij "een Arckens" kopen? Ik niet!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.