1 maart 2005

leve de cumul?

Ivo Belet. Kijkers van de openbare omroep kennen deze welbespraakte Hasselaar ongetwijfeld van 'de zevende dag' of 'terzake'. Ik ken Ivo ook omdat hij de vrijer (en nu man) is geweest van een buurmeisje. Brigitte heet ze. Niet dat ik hem vaak stoeiend heb aangetroffen in de bosjes -dat zou zijn kostuum niet verdragen- maar zijn naam valt nogal eens als we de schoonfamilie zien.

Wel, de Ivo is vorig jaar verkozen als Europees parlementslid. Hierdoor moet hij vaak in Brussel en Straatsburg (aan de voet van de Franse Vogezen) zijn. Een goed Europees parlementslid heeft zijn handen meer als vol en tijd tekort. Ivo niet. Hij ziet een groot gat in zijn agenda om daarnaast ook nog burgemeester van Hasselt te worden en in de bijhorende verkiezingscampagne als trekker van de CD&V te fungeren.

Helemaal kansloos is hij niet. Hij heeft de look van de ideale schoonzoon -al verbergt hij niet dat hij mooie meisjes kan appreciëren-, hij kan het goed uitleggen, hij heeft nog steeds de bekendheid van de televisie als pluspunt maar ook rekent hij erop dat de hype van Steve Stevaert wat over is. En dat is helemaal geen wishful thinking. In de laatste populariteitstest strandde Robert alias Steve op de vierde stek, zelfs Freya (2de) stak hem voorbij. "Maar die was dan ook met twee" zou één van de flauwe grapkes van Steve kunnen zijn.

Wat de strijd om de Hasseltse burgemeestersjerp ook als resultaat oplevert, de kans dat de jeneverstad afstevent op een grote cumul of een plaatsvervangende burgemeester is heel groot. Ik heb begrepen dat Belet door zijn Europees mandaat NIET belet is om ook Hasselt te besturen. En Stevaert die zal wellicht opnieuw één van zijn getrouwen aanstellen als 'dienstdoend burgemeester'. Een cumul leidt onvermijdelijk tot half werk en een verkozen burgemeester die zijn sjerp ogenblikkelijk doorgeeft aan en ander die neemt zijn kiezers bij de neus. In beide gevallen... niet zoals het zou moeten.

Die 'nieuwe politieke cultuur'... daar hoort ge tegenwoordig toch ook nog zo weinig van?! Weet iemand onder welke mat ze geveegd werd?

2 opmerkingen:

  1. Steve Stunt zat er anders ook niet mee in om zijn burgemeesterschap te cumuleren en zelfs tijdelijk een vervangend (of hoe noem je zoiets) burgemeester aan te stellen. Misschien is het gewoon een typisch Hasselts fenomeen of ben ik nu naïef??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit stukje ging dan ook over Belet en steve Stunt Stevaert. Het is zeker geen Hasselts fenomeen: Pieter De Crem is bvb. ook burgemeester van Aalter en zo zijn er nog veel meer. Eén van mijn punten is dat het omtrent die politieke vernieuwing waarbij het afschaffen van cumuls een element was het tegenwoordig toch erg stil is.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.