6 juli 2007

Tyne Cot Cemetery

Tyne Cot Cemetery te Passendale.

In de plaats van in een snelvaart naar Oostende te hollen, verkoos ik om tijdens de heenreis van onze minivakantie aan zee langs Passendale (in de buurt van Ieper) te rijden. De eerste wereldoorlog heeft hier lelijk toegeslagen en het was eigenlijk een schande dat ik nog nooit een bezoek bracht aan het wereldberoemde Tyne Cot Cemetery, toch de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld.

Tyne Cot was oorspronkelijk een versterkte positie (bunker) van de Duitse troepen maar op 4 oktober 1917 veroverden de Australische troepen de stellingen en richtten er een veldhospitaal in. Soldaten die er stierven werden terplekke begraven en zo ontstond een kleine begraafplaats. In de jaren na de oorlog werden bijna 12.000 gesneuvelde soldaten, waarvan de meesten niet geïdentificeerd konden worden, hier samengebracht. "Passchendaele 1917" is de geschiedenis ingegaan als de grootste slachting van de Eerste Wereldoorlog.

Het kerkhof wordt prachtig onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Tijdens ons bezoek was een tiental tuinmannen en natuursteenwerkers volop bezig met het verfraaien van de graven met kleurrijke vaste planten en de renovatie van de Memorial of the Missing, een indrukwekkende muur met 35.000 namen van vermiste Britten en Nieuw-Zeelanders die in de omgeving stierven. Bussen met honderden Britse mensen, waaronder opvallend veel scholieren, kwamen op en afgereden. Passchendaele ligt de Britten nauw aan het hart, dat zie je zo.

Mooie aanplantingen op Tyne Cot Cemetery

Op 12 juli, binnen enkele dagen dus, wordt naar aanleiding van 90 jaar Passchendaele, het nieuwe bezoekerscentrum officieel ingehuldigd. Deze huldiging kadert in een hele reeks initiatieven waarvan je hier een prima brochure kan downloaden. Meer foto's van ons bezoek op FlickR.

  6 opmerkingen:

  al qeitel zei

  Mijn hart rust met een vredige vreugde (gaan we weer allitereren ja?) bij het lezen van deze post en het beklijken van de foto's.

  Ik bezocht Tyne Cot in het voorjaar. Het resultaat was dat ik op een namiddag toekwam, waarbij er een tragisch wolkendek boven het uitgestrekte kerkhof hing. Daardoor braken, verspreid over de hele horizon, vaste zonnestralen door. De doodse stilte die er mee gepaard ging maakte een hele diepe indruk op me. Het was een een beeld waar filmmakers tranen in hun ogen van krijgen.

  Tyne Cot was waarschijnlijk de grootste slachting in België. Ik denk dat de slag bij de Somme de meeste slachtoffers gemaakt had in WO I.

  [muggenbeet] zei

  @al qeitel: ivm "grootste slachting"; ik haalde deze bewering bij de tekst achter de bijhorende link. Misschien een onterechte claim van de opsteller?

  al qeitel zei

  Hij heeft het in ieder geval niet genuanceerd.

  Jan Theuninck zei

  Tyne Cot, een poessay van Jan Theuninck, in de muur van de bibliotheek te Zonnebeke, gelegen naast het Memorial Museum Passchendaele 1917
  http://www.nokturno.org/2010/02/14/jan-theuninck-tyne-cot/

  onderdeappelboom zei

  Blij dat je de weg naar deze oorlogsmemorabilia gevonden hebt. Ik blogde er vroeger ook al eens over (http://onderdeappelboom.wordpress.com/2010/11/25/de-groote-oorlog/) en ging er vorige maand nog voor het eerst met de kinderen naar toe, olv mijn vader (die er alles van weet). Ook voor onze 6-jarigen een beklijvende en mooie ervaring. Maar vergeet niet verder te kijken dan Tyne Cot. Probeer zeker ook eens Polygon Wood cemetery, en Vladslo. De Britse zijn prachtig en heel zorgvuldig bebloemd, de andere gaan soms nog tot dieper op het bot.

  Ludo RUTTEN zei

  @onderdeappelboom: vladslo met het treurend ouderpaar hebben we ook bezocht, net als de dodengang. http://muggenbeet.blogspot.be/2008/07/het-ijzerfront.html