Pagina's

26 maart 2020

onze 3 waterpartijen

In mijn blog heb ik het regelmatig over een van onze poelen of de zwemvijver. Bij mijn ronde door de tuin kreeg ik het idee om ze nu eens alle 3 in lente-ornaat te fotograferen.


Dit is onze jongste poel. Hij is tegelijk onze amfibiepoel en onze waterleliepoel. Het is hier dat ik onlangs de alpenwatersalamanders vond. Wij bouwden hem in september 2010 en kregen hiervoor wat later van het tv-programma Dieren in Nesten een weekend cadeau. Deze waterpartij is ook de geboorteplek van de vele blauwe glazenmakers die hier in de zomer rondvliegen.


Deze met zware stenen afgeboorde waterpartij is onze zwemvijver. Hier zitten ook vissen op. Ja, we zwemmen hier tussen een grote groep goudwinden. De vijver werd met de schop uitgegraven en de minder goede grond werd met de kruiwagen afgevoerd naar een uiteinde van de tuin. Op deze zandberg was het plezant om te BMX-en. De goede gele grond werd gebruikt om chape mee te maken. In de zwemvijver staan ook 4 waterlelies en een gele plomp. Het water wordt gezuiverd door een een helofytenfilter. De eerste spadesteek dateert van 4 januari 2007. Vanuit mijn slaapkamer heb ik een goed zicht op deze vijver.


De oudste poel ligt vlakbij het huis en het 'avondterras'.  Bij goed weer eten we meestal hier en ook onze gasten ontvangen we dan hier. Hij moet ongeveer even oud zijn als het huis zelf, van begin jaren negentig. Ik groef hem uit omdat ik medelijden had met de goudvis(sen) die op de kermis meegegeven werd(en). Hier zitten ook heel wat bruine kikkers die er evenwel voor kiezen om de kikkerdril te deponeren in de bovengenoemde helofytenfilter. Daar is het water het minst diep en ook het warmste. Er groeien gele lis, dotterbloem en egelskop. De eiken balustrade is na 7 jaar aan vervanging toe.

Alle drie vijvers of poelen hebben helder water. De zogenaamde groene soep kennen we enkel van in de keuken. 

13 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige waterplekken in jouw heerlijke tuin!
    Hartelijke groet van Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie waterpartijen. Die zwemvijver heeft vorig jaar waarschijnlijk overuren moeten draauien...
    Ik zou toch denken dat ook in die laatste 'vijver' heel wat libellen hun eitjes afzetten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kijk nou eens: Blogger staat me toe om een reactie te plaatsen!
    Heerlijke waterpartijen, Ludo. Een zwemvijver is altijd mijn droom geweest, doch we hebben er de ruimte niet voor.
    Prachtige voorjaarsfoto's, overigens. In dit seizoen zie je tenminste nog water. Later palmt de vijverflora het grotendeels in.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een ecotuin moet minstens één waterpartij hebben. Dat verdubbelt vlotjes de plaatselijke biodiversiteit.
    Verschillende van mijn buren hebben er één of net als jij meerdere. Het wemelt hier dan ook van het bijbehorende leven 😁 Dat zal in jouw prachtige tuin ook wel zo zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @menck: de problemen zouden moeten opgelost zijn, zoals meegedeeld zat de fout in de domeinnaam (muggenbeet.be) die doorverwees naar http ipv het veilige https. Alle blogger-gebruikers kijken dit best eens na.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @debiodiversetuinier: ook dankzij het water circuleren hier vleermuizen die de insecten boven het water pakken. Doch, de meesten vinden vooral de goudwindes mooi om zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooie vijvers! Drie nog wel. Ik wens me nog steeds mijn eerste. Moet er binnenkort maar eens van komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zálig, zoveel water in de tuin! Een zwemvijver, dat moet er hier ook echt nog komen...😊

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ferme waterpartijen!

    Een vraagje, heb je de bodem van je zwemvijver ook met iets bedekt toen je hem bouwde? Ik heb zelf ook pas een vijver uitgraven, met een paar plantzones om moerasplanten in te zetten, maar ik weet niet of de vijver bodem zelf ook met iets bedekt moet worden..

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dag Tim, de vijverbodem is net zoals het zuiveringsgedeelte bekleed met een vilten doek en daarboven een epdmfolie. Dit kon omdat we pure zuivere gele Kempische zand hebben. Is dit niet het geval (bv. steentjes in de grond)dan leggen de tuinaannemers altijd een chapevloer (zand-cementmengeling).

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bedankt voor het antwoord!

    Ik bedoelde echter of je op de folie een laag grind/lava/substraat hebt gelegd of dat er niets op ligt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Er liggen enkel lavasteentjes in het gedeelte helofytenfilter. In onze zwemvijver is de folie naakt. Diepte is 1.40 meter en je staat voortdurend met de voeten op de grond met steentjes zou dit pijnlijk zijn. Sommige zwemvijvers hebben aan de rand van het zwemgedeelte (rondom) hun helofytenfilter met lavasteentjes, maar de zwemkuip heeft geen steentjes nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ok heel erg bedankt voor de info!
    Geniet nog van jullie prachtige tuin!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.