23 maart 2020

Japanse sierkwee


De Chaenomeles (Japanse sierkwee) is een sierheester die wat mij betreft veel meer aandacht verdient dan hij krijgt. In de lente tovert hij elegante bloemen tevoorschijn, later op het jaar groeien er eetbare vruchten aan en de soorten met stekels bieden de vogels een veilige nestplaats. Een van mijn dochters, die van planten niet zoveel kaas hebben gegeten, vroeg me deze week nog naar de naam van de sierkwee hierboven. "Het lijken wel bloemen uit Japan" zei ze. 


De voorbije jaren schafte ik me een aantal soorten aan, voor hun schoonheid enerzijds maar anderzijds ook omdat ze het zo goed doen in onze Kempische zandgrond. Op een drietal na staan ze momenteel allemaal mooi te bloemen. Mijn favorieten zijn de Chaenomeles speciosa 'Nivalis' (de zuiver witte bloemen in de collage) en de Chaenomeles speciosa 'Moerloosei'  (foto boven). Mijn zoektocht is niet ten einde want er bestaan er nog heel wat -de 'Geisha Girl' bijvoorbeeld- die ik graag een plekje in de tuin zou willen geven.

De Chaenomeles x superba 'Cameo' toont zijn eerste bloem.


5 opmerkingen:

 1. Ge brengt mij inspiratie voor een plekje in de tuin. Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's. Het zijn ook dankbare planten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @groengenot: fijn om te horen, het zal er niet misstaan. Let wel op: je hebt laagblijvende en echte heesters.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een pracht. Die kleuren zijn echt heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.