17 juni 2012

zovele jaren later

In 2007, op 4 januari om precies te zijn, stak ik mijn eerste spadesteek in een stuk gazon voor wat later onze zwemvijver zou worden. Op 20 mei van dat jaar was hij klaar en deelde ik het resultaat met jullie op deze blog. Dit was het resultaat van maandenlange handenarbeid:

Een stevige borduur, veilige omheining en jonge aanplanting

Vandaag, iets meer dan 5 jaar later, zijn de planten flink uit de kluiten gewassen en is de aanblik heerlijk wild en natuurlijk. De beste planten hebben het overleefd, sommigen verdwenen en werden vervangen en de inham wordt intussen bewoond door een jongvolwassen tulpenboom.

Af en toe wordt er in gezwommen maar elke dag wordt er van genoten.
(op de foto klikken voor een groter beeld)

Al heel wat vrienden en kennissen zijn komen kijken naar deze waterpartij. Zij wilden er zeker van zijn dat het helofyten-filtersysteem wel degelijk werkt. Wees gerust, het water is nog steeds kraakhelder. Kikkers en padden hebben deze vijver uitgekozen als paarplaats. Vogels komen er zich verfrissen en libellen droppen er hun eitjes. Onze goudwindes groeien zienderogen en dit zonder bijvoeren. Zij leven van wat ze in en op het water kunnen vangen. Bij warm weer durf ik er al eens een duikje in wagen. Vlinders en juffers houden me in het zonnetje graag gezelschap.

Kortom: voor mens, dieren en planten is zo'n ecologische vijver een enorme aanwinst. Een aantal mensen die bij ons op bezoek kwamen, hebben ondertussen ook een zwemvijver aangelegd. Ze stuurden hun foto's, bloggen of facebooken erover. Fantastisch vind ik dat. Ongetwijfeld levert dat zovele extra verhalen op en nieuwe natuurontdekkingen. Veel plezier ermee! De natuur is je dankbaar.

5 opmerkingen:

 1. Ik heb hem ook al in 't echt mogen bewonderen en ik moet zeggen dat ie mij ook behoorlijk heeft doen dromen van een eigen zwemding. Een paar weken geleden mochten wij bij vrienden eens gaan plonsen in hun zwemvijver. Die van hen is uit beton en het viel me tegen hoe glad de bodem was, ik vermoed dat dat met jou folie hetzelfde is of is dat specifiek aan beton. Hoedanook het blijft geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook voor ons was jouw vijver de ultieme stimulans om de vage dromen uiteindelijk in een concreet ontwerp om te zetten... En intussen is het zo concreet geworden, dat er vandaag de eerste libellen en juffers werden gespot...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik blijf het een prachtrealisatie vinden. Stiekem - maar dan heel stiekem - ben ik wel wat jaloers. Don't worry: 't is gezonde jaloezie. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op termijn komt er ook zoiets in mijn tuin. Maar zover ben ik nu nog niet, vijver is iig zeer mooi in de tuin geïntegreerd

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind die vijver toch ook de max.
  Wij hebben nu ook een vijverke, maar het idee van er ooit een zwemvijver van te maken sluimert.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.