11 juli 2010

goudwinden

alle vissen samengetroept

Na het onweer van gisterenavond zat er eindelijk terug wat water in de regenput. Deze morgen heb ik al dit water overgepompt naar onze zwemvijver die toch zo'n 6 à 7 cm gezakt was. De darm van de dompelpomp leg ik dan in het waterzuiveringsgedeelte (met planten). Het voedselrijk water loopt via de stapstenen in het zwemgedeelte waar ook onze goudwinden vertoeven. Binnen enkele secondes troepen ze allemaal samen in de buurt van de stapstenen. Op dat vlak is er geen verschil tussen vissen en andere beesten, inclusief mensen. Waar 'fret' te vinden is, zie je ook de dieren.

De goudwinden ruimen echt alles op wat eetbaar is. Indrukwekkend is dat ze zelfs uit het water springen om insecten die tegen de boordstenen hangen te vangen. Ze missen zelden en zijn niet kieskeurig. Tegen de avond krijgen ze tegenwoordig gezelschap van twee vleermuizen. Zij duiken pijlsnel tot net in het water om hun prooitjes te vangen en op te eten. Mooi om ze bezig te zien. En hoeft het betoog dat bij deze hitte en droogte tientallen vogels maar al te blij zijn met een waterpartij in de tuin? Van goudhaantje tot bosduif, ze passeren allemaal de revue. Twee dagen geleden zag ik zelfs twee bonte spechten. Een nieuwe aanwinst voor onze tuin.

Niettegenstaande het gisteren zo'n halfuurtje geregend heeft, mag er nog flink wat uit de lucht vallen eer de droogte uit de grond is. Aan de bladval te zien is het volop herfst. Iedereen puft behalve de vissen. Zij beleven hun gloriemomenten: een stralende zon, gezond en proper water en lekker veel insecten. Nog nooit hebben ze van ons een kruimeltje voeding gekregen en je moet ze eens zien groeien. Er zijn al mensen aan de deur geweest die schrik hadden om ertussen te zwemmen. Wees gerust, ze bijten niet.

Voor de geïnteresseerden: hoe het ooit begon.3 opmerkingen:

bart zei

hopelijk hebben jullie evenveel regen gevangen als wij hier. Mijn vijvertje is toch weer mooi aangevuld met wat uit de lucht gevallen is de laatste 24 uur. En dat je je zwemvijver eigenhandig uitgegraven hebt, daarvan ben ik nu eens serieus van onder de indruk zie!

[muggenbeet] zei

De gevallen regen heeft zeker goed gedaan. Toch moet er nog veel vallen eer de situatie 'normaal' is. De vijver moet in zijn geheel nog 3 cm stijgen. Het graven was inderdaad een hele klus maar 10 jaar wroeten op de bouw (waaronder funderingen met de schop uitgraven) heeft me wel leren werken.

Menck zei

Mijn goudwinden - acht imposante exemplaren - zijn gaan vliegen. Neem dat overigens gerust letterlijk wegens opgevist door de reiger(s). De goudrietvoorns die hen opvolgden ondergingen hetzelfde lot.
Sedert het verdwijnen van de vissen is het kikkerbestand echter stevig toegenomen, iets waar ik dan weer wél opgetogen over ben.