6 januari 2013

"elfenbankjes"


saprofyt op berkenstam
een berkenstammetje wordt helemaal 'opgepeuzeld'.

Mijn houten stapelmuurtje tussen het bos en de siertuin is gracieus aan het wegrotten. Hier en daar hangt al een flink uit de kluiten gewassen tonderzwam en elfenbankjes vind ik bij de vleet. Het is heel mooi om te zien hoe de elfenbankjes het dode hout oppeuzelen tot alleen de schors nog overblijft. Vandaar ook dat men elfenbankjes saprofyten noemt (terend op dood organisch materiaal) terwijl parasieten levende gastheren gebruiken. Op de foto zie je een kleine groep "elfenbankjes"  (zie reacties) die een stamrolletje van berk leeg vreet. Het is een wonderlijk mechanisme hoe de natuur haar afval opruimt. Niets gaat verloren. 

3 opmerkingen:

  1. Elfenbankjes zijn meestal ook een plezier voor het oog... De oude fruitboom die hier in de tuin staat, staat ook vol zwammen, maar geen idee welke dat zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik twijfel of het misschien de gele korstzwam kan zijn, weet iemand met zekerheid welke paddenstoel het is?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch even Natuurpunt erbij gehaald. Hier wordt gedacht (aan de hand van de foto) aan de waaierkorstzwam. Dank je wel Roosmarijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.