24 januari 2013

slip-slip

Op de achtergrond van deze blog lopen 2 tellers mee: eentje automatisch van Blogger zelf en sinds kort ook eentje van Belstat die ik zelf geïnstalleerd heb. Ik ben hoegenaamd geen cijfer-fetisjist, iedere vorm van zelfbevrediging is ver weg. Toch kunnen zulke tellers interessante feiten uit de schaduw van het internet blootleggen.

1. Beide tellers geven totaal verschillende cijfers over bezoekers en pageviews. Niet vragen hoe juist die dingen zijn.

2. Vandaag alleen al hebben spam-robots 133 x geprobeerd om hun shit achter te laten op één welbepaald artikel op mijn blog. Helaas voor hen heb ik 'reacties toestaan' uitgevinkt zodat ze van een bekakte reis thuiskomen. Slip-Slip onnozelaars!

3. Wow, vandaag zoveel bezoekers! Een abnormaal hoog cijfer? Blijf met de voeten op grond mensen, bijna altijd betreft het een computergestuurde actie (lees spam) en hebben mensen van vlees en bloed er niks mee te maken.

4. Piekjes kunnen er wel zijn. Deze dagen heeft het Praagse Dansende Huis meer bezoekers dan normaal. 't Blijkt dat CNN dit markant gebouw recent in een lijstje heeft gestoken omtrent tien rare gebouwen in Europa, naast onze eigenste Atomium trouwens. Sommige mensen schieten dan in actie.

atomium op geldbriefje
het Atomium op een nostalgisch briefje van 20. Ken je het nog?

5. Het gros van de bezoekers is geen fluit geïnteresseerd in de stukjes waar je met toewijding aan schrijft. Ze zijn op zoek naar gratis te kopiëren foto's die ze met Google images gemakkelijk weten te vinden. Alweer een flinke knauw in je zelfbeeld. :)

6. Gelukkig ontwaar je ook terugkerende bezoekers, de vaste patronen in de teller-rapporten. En dat zijn jullie, de enige echte Muggenbeet-lezers, de reageerders. Voor 90% lezers die er zelf een blog op nahouden. Geloof me: een klein kringetje, nog kleiner dan een speldenkop in een hooiberg maar... een toffe bende.

7. Ik schrik er dan ook niet van dat de ongeveer 11.000 pageviews per maand uiteindelijk maar een habbekrats aan interacties oplevert. Zowat alle reacties komen uit diezelfde 'toffe bende' van bloggers. Ergens geeft dat een vies gevoel: zoveel onbekende gluurders.

8. 15 seconden (VIJFTIEN), zo lang duren de meeste bezoeken. Een flits. Maar ook een belediging als je erover nadenkt.

9. Tot slot een naakte vaststelling: mijn moves/bezigheden op Twitter en Google+ verleiden geen of verwaarloosbare aantallen mensen om de blog eens te komen bezoeken. Reacties plaatsen bij andere bloggers doet dat wel. We laten mekaar niet in de steek, dat is duidelijk.

10. Tot slot bis: nog zoveel bezoekers die Internet Explorer gebruiken?25 opmerkingen:

 1. Interessante info, Ludo. Het houdt ons met de voeten op de grond en het relativeert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik volg meestal in de nieuwsstromen van Opera (browser). Ik duik daardoor misschien niet op in de cijfers?
  (Ik ken het briefje nog ja, maar toen ik klein was, was het al vervangen door dan donkerbruine muntstuk)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd plezant om eens de cijfers te zien. En die gluurders...
  Tja voor mij was het in begin toch ook een drempel om te reageren op blogs. Ik volg ook nog andere blogs buiten de tuinblogs en daar ben ik nog steeds gluurder. Het zijn er gewoon te veel om overal op te reageren.
  Oh ja, ik gebruik explorer. Uit gewoonte :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Alcyon: en Philippe, wanneer zien we jou terug aan 't bloggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sja Ludo, wanneer ik terug het gevoel heb dat ik een blog niet alleen zou gebruiken om te zagen... 't Werd op den duur een beetje te veel "'t Wordt te veel voor Corneel" maar dan zonder de humor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. maar ja, gij hebt nog altijd je basgitaar om je 'uit te drukken'. Ik heb ook een schoontje (Fender Jazz) maar vind dan weer geen tijd om erop te spelen. Gekocht omdat het zo'n schoon gitaar is, puur uit liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Soms denk ik weleens: waarom blog ik nog? Voor wie of voor wat?
  Voor uzelf, wordt dan steevast geantwoord. Onzin, want dan kan ik evengoed alle pennenvruchten in Word-documentjes gieten en bewaren op mijn harde schijf.
  't Zal zijn zoals je schrijft, Ludo: voor de kleine schare getrouwen. Al zou ik die gaandeweg toch graag wat zien groeien, eerlijk gezegd. Er valt na al die tijd dat ik blog totaal geen stijgende interesse te bespeuren en dat is best wel spijtig (en moeilijk te vatten, vind ik tevens).
  De laatste dagen ben ik stevig aan het overwegen of ik ermee doorga of de boel maar gewoon de boel laat. Balen, dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geachte,
  Ik ben geen gluurder. Ik gebruik de computerblogs als bibliotheek.
  Om zoveel informatie te lezen over wat mij intersseet. Natuur tuin groen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Menck: je blogt constant op zeer hoog niveau en daarom is het raar dat je 'geen stijgende interesse' weet te bespeuren. Het is idd. onbegrijpelijk en oneerlijk dat echt lullige blogs het daarentegen wel zo goed doen. Voor mij sta je in de top 3, tekstueel en illustrerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik had dat belstat ding al zien staan en ben daar al eens gaan piepen ook, altijd interessant om weten hé ;-) Zelf heb ik wel veel bezoekers via mijn facebook-pagina en ik zie toch ook veel bezoekers die komen van andere tuinblogs; de eigenwijze tuin of die van jou, en ook heel wat bezoekers via RSS dus dan denk ik dat die mensen toch wel echt geïnteresseerd zijn. Of althans dat hoop ik toch. En ach ja iedereen heeft zo zijn periodes dat hij zich afvraagt waarom doe ik het, wat fijne reacties en je weet dat dan meestal wel weer. Mij kunnen blogs echt wel inspireren, dus dat zal voor anderen ook wel gelden zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Statistieken doen me wel iets maar ik lig er niet wakker van. Zolang mijn blog een paar keer per dag bezocht wordt, ben ik al tevreden.
  Uw blog lees ik vooral via de rss (Google reader) maar ook via Google+. Ik bezoek je blog zelf eigenlijk niet zo veel dus zet ik hier ook niet bijster veel commentaar. Uit luiheid vrees ik.
  Ik gebruik al eeuwen Explorer niet meer maar ik gebruik dan ook al jaren een Apple computer. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb twee keer dezelfde gedachtengang gehad vandaag.
  Google Dynamic Views zou een pak beter de stats in 't oog houden, maar de discrepantie met Google Analytics is groot (50% minder pageviews volgens Googe Analytics).

  25% van mijn bezoekjes zijn afkomstig uit de USA.

  In Analytics zie ik dat er veel bezoekjes echt kort zijn, en dat is inderdaad af en toe ontmoedigend, maar goed, aan de andere kant is er een kleine groep van leuke mensen die mijn blog niet alleen bezoeken maar vaak ook eens reageren.

  Menck, ik hoop echt dat je er niet mee stopt. Je blog is zowel qua inhoud en stijl een echte topper.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Stef: jij bent zowat de enigste die op Google + regelmatig met een plusje gooit. Merci daarvoor. Doet me er aan denken om je in de blogroll te steken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Life has no purpose, neither has blogging. Zolang het maar fun blijft is het goed denk ik dan maar.
  Menck, tja, bij mij komt zelfs quasi geen kat lezen, dus wat maakt het uit ? Tellen doe ik enkel als het om geld gaat, want dat ga ik ooit nog echt nodig hebben. De andere cijfers zijn bijzaak.
  Dat briefje van 20 vond ik altijd heel cool. Net als het muntstuk van 10 frank.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik kijk eigenlijk zo goed als nooit (allez dan, 1x per jaar) naar die statistiekjes. Veel lezers? Weinig lezers? Au fond maakt dat niet uit. Zoals je zegt Ludo: je leert toffe mensen kennen, sommigen zelfs in levende lijve. Zolang je het zelf leuk vindt: blijven doen. Ben je het beu: streep er onder. Niemand moet zich op dat vlak illusies maken: na een paar maand (weken?) is je blog vergeten, dood en begraven. Maar geeft dat iets? Ba nee.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Laurence Petermans25 januari, 2013 00:54

  Voila, hiermee ben ik dan officieel gluurder af,

  ik lees al eventjes met heel veel plezier je tuin- en wandelbelevenissen . ..En de grapjes over die van ons.
  Ik ben toch een beetje jaloers op al die vogels in jullie tuin. Zelf ben ik nu de poster van natuurpunt aan het leren (dat ik dat durf te schrijven op een natuurblog!) maar het is een begin.

  Enfin, een vlotte pen heb ik niet, en zinnige antwoorden nog minder,
  maar je blog, die blijft toppie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Interessant he, die statistieken. Ik moet zeggen dat ik dat vooral heel erg volg omdat ik voor mijn werk hier veel vaardiger in moet worden bij het beheren van een twintigtal websites. Ik vind overigens google analytics het allerfijnste om te meten. Verder boeit het mij niet zo. Mijn nog jonge blog wordt regelmatig bezocht, maar veel reacties krijg je inderdaad niet, vooral van collega bloggers inderdaad. Via jouw blog is er overigens wel een wereld van interessante bloggers voor mij opengegaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. dankjewel allemaal voor de reacties. Fijn Laurence dat je u 'kenbaar' maakt, geen flauw benul dat je hier komt lezen. Hebben we ooit eens niet samen gekwist?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zelf ben ik een cijferfetisjist - je moet je zwakheden kennen hé ;-) dus volg ik dat wel op, maar niet meer dan dat. Maar ik stel me ook wel vragen over de waarde van die tellingen, als je met een andere teller heel andere resultaten krijgt ...
  Bloggen doe ik in de eerste plaats omdat ik het leuk vind, omdat een boek maken over mijn tuin niet haalbaar was, en voor de Laurence Petermanssens op deze wereld. In de hoop dat onze gezamenlijke groene blogjes meer mensen aanzetten om bvb. "de poster van NP te leren" :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb veel bewondering voor mensen die hun blog vullen met leuke verhaaltjes of interessante informatie en ik lees hun schrijfsels dan ook zeer graag, maar reageren doe ik eigenlijk pas sinds anderen op mijn blog reacties nalaten. Had ook zo’n drempelgevoel als Madame boerenerf.
  Het bloggen doe ik in de eerste plaats voor mezelf, als een soort geheugensteun (en de poezenfoto's moffel ik ertussen voor de kleinkinderen). Veel leuker en handiger dan een stick vol met foto's waar je niks terug vindt als je het nodig hebt.
  Maar het is wel leuk als er af en toe iemand eens een reactie achterlaat.
  De statistieken bekijk ik wel eens uit nieuwsgierigheid, maar of ik nu veel of weinig bezoekers heb laat mij tamelijk onverschillig.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Goya: toch vind ik het jammer dat je gestopt bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Die commentaar over commentaren vind ik wel curieus. Ik zie je op ieder stuk van Menck je best doen, maar zou ik al drie keer een reactie van jou gekregen hebben?
  Oeps, je zal niet tot mijn schare bezoekers horen waarschijnlijk. ;-)

  Vraagje : kan jij zien hoelang mensen op je blog zitten als ze via hun reader van google lezen?
  Ik kan trouwens helemaal nergens zien hoelang ik mensen interesseer.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @zapnimf: je hebt ongetwijfeld al meer dan 3 reacties van mijnentwege gehad. Waarschijnlijk niet tijdens het half jaar dat je niet geblogd hebt. Iedereen die in mijn linkenlijst staat, wordt door mij gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.