3 januari 2013

de vogellokker

Wat mensen toch allemaal niet bedenken om vogels van hun erf te houden! Creativiteit kent dan geen grenzen: slierten zilverpapier of een halve collectie compact discs die met een gammele ladder in de bomen worden opgehangen, een afgedankte hoed, een baal stro en een te klein geworden overall die omgeturnd worden tot een wel erg passieve vogelverschrikker (prima om er mijn nest in te maken denkt de vogel), lawaaierige kanonnen die de maïskorrels moeten beschermen, dode vogels die bengelen aan een touwtje, nesten die met lood doorzeefd worden of bomen die omgehakt worden zodat er geen vogelpoep meer kan onder liggen... en de vuil bladeren blijven intussen ook mooi weg. Zeg nu nog eens dat de mens geen slim wezen is!

Gelukkig bestaan er naast de hordes geweldadige homo sapiens ook vredelievende exemplaren. Zij kunnen genieten van de aanwezigheid van dieren  in de natuur. In plaats van ze te verjagen en af te schieten heten ze de beesten welkom en zorgen ze voor onderdak en ondersteunend voedsel. Deze mensen zijn ook creatief maar dan op een positieve manier: insectentorens, vlindervriendelijke tuinen, bijenhotels, amfibiepoelen, voedersilo's en vetbollen,.... Hoe meer leven in de tuin, hoe liever.

mannetje van pindanootjes
een pindamannetje, gefabriceerd door Loes

Ik hoef, denk ik, niet uit te leggen in welke geest ik probeer onze kinderen groot te brengen. Dat dit ook aardig lijkt te lukken, blijkt uit het 'werkstuk' waarmee de oudste thuiskwam na een namiddagje kindersitten bij kennissen. Met een bloempotje, stevige gecoate ijzeren draad en pindanoten werd een mannetje gefabriceerd waar heel wat vogels erg blij mee zullen zijn. 

Mensachtige schepsels hoeven niet altijd vogel-verschrikkers te zijn maar kunnen ook vogel-lokkers zijn. In tegenstelling tot de zelden efficiënte carnavalstoestanden om het heilige eigendomsrecht af te dwingen, stelt de positieve aanpak bijna nooit teleur. 

In feite is het toch doodjammer dat wilde vogels altijd opvliegen als ze mensen opmerken. Ik vrees dat dit nooit ten goede zal keren. Maar kan je de beesten ongelijk geven?


5 opmerkingen:

 1. slim bedacht en heel knap

  BeantwoordenVerwijderen
 2. creatieve dochter! de appel valt niet ver van de boom, zou ik zeggen!
  Voorts merk ik dat stilaan de normale gang van zaken terugkeert in blogland, na prettige maar toch drukke, vermoeiende feestdagen. zelf doe ik snel een rondje langs de blogs die ik volg (want moet binnen een uurtje gaan werken) en denk binnen enkele dagen klaar te zijn om mijn eerste logje van 2013 te plaatsen! Ik wens jou en jouw familie een erg fijne start in 2013 met veel liefde, vriendschap en tuinplezier! hartelijke groet, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gemaakt. Hier ook liever leven in de tuin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou een waardige deelname zijn voor de mooiste voederplank wedstrijd van natuurpunt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @hoow: ben je de blogger van huis met tuin? Kan je dit bevestigen en heb je zin in een linkruil?

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.