8 januari 2013

rendiermos

Met het openkappen van de donkere Corsicaanse dennenbossen in Averbode en Heide probeert men de heide en vennen terug in ere te herstellen. Dat lijkt erg goed te lukken al krijgt de jonge ontkiemende heide duchtig concurrentie van  het pijpenstrootje en zaailingen van dennen en berken. Op de zonnige zandheuvels vind ik veel aardappelbovisten en  op sommige plekken groeit het sierlijke rendiermos, één van onze schoonste korstmossen en in feite een symbiose tussen een alg en een schimmel. De foto die ik gisteren nam, maakt meteen duidelijk waaraan het mos zijn naam ontleent. De vertakkingen in het mos lijken op een gewei. 

rendiermos tussen jonge heide
het rendiermos tussen jonge heide

Om het mensen zoals mij moeilijk te maken, bestaat ook het geweimos of het eikenmos. Terwijl het rendiermos als dierenvoedsel dient of vaak op een kerststukje belandt, blijkt het geweimos erg begeerd door de parfumindustrie. Het zou de dierlijke instincten aanwakkeren. Laat ons dan daarvan maar ver uit de buurt blijven.

6 opmerkingen:

Menck zei

Mijn madam gebruikt het rendiermos - zij noemt het cladina - effectief in haar bloemstukken. Het voelt dan behoorlijk droog aan en blijft er bijzonder lang fris uitzien.
Ook handig én fraai om de grond van een potplant mee te bedekken, trouwens.

Ludo RUTTEN zei

@menck: wordt dat dan verkocht of zoekt ze dat in de natuur?

Menck zei

@ Ludo
Dat wordt (enigszins gedroogd, weliswaar) verkocht. Waar het oorspronkelijk vandaan komt, weet ik niet. Misschien wordt rendiermoos ook wel gecultiveerd speciaal voor de verkoop.

SuperMasj zei

Mos met een rendierhoedje. Wel mooi mosje.
Ik las vorige week nog ergens advies over het besproeien van bomen om mosvorming op de schors te stoppen...

verder noteer ik *geweimos*

Linda zei

Weer wat geleerd, ik wist niet eens dat het in deze contreien voorkomt...
In Noorwegen groeit het op grote schaal te midden van allerlei andere prachtige korstmossen.

siebe zei

het heeft zijn naam wel niet gestolen hé.zijn allemaal gewijen
van een rendier