26 januari 2013

The Lennon Wall

Lennon Wall Praag
The Lennon Wall, Mala Strana Praha

Op een jonge avond is er geen stukje Praag zo mooi als Mala Strana. Vanaf de linkeroever van de Vltava heb je er een hemels uitzicht op de Karelsbrug en het Nationaal Theater. De duisternis wordt er slechts matig opgelicht door bescheiden doch sierlijke straatlantaarns. In deze sfeervolle buurt bevindt zich ook de  Lennon Wall, een historisch erg interessante graffiti-muur vol kleurrijke boodschappen van liefde en vrede. 

Dit voortdurend veranderend kunstwerk ontstond vlak na de moord op Beatle en vredesactivist John Lennon in 1980. Heel wat van de oorspronkelijke  tekeningen, teksten en leuzes waren dan ook geïnspireerd door de songteksten en platenhoezen van de Beatles. Het toenmalige autoritaire regime was helemaal niet opgezet met deze subversieve muur. Westerse muziek en in het bijzonder thema's zoals vrede, liefde en vrijheid jaagden de communistische leiders van destijds in de gordijnen. De spuitbus-artiesten in kwestie riskeerden dan ook een fikse gevangenisstraf indien ze betrapt werden. Herhaaldelijk werd geprobeerd om de muur te 'witwassen', maar in een mum van tijd brachten de door idealisme gedreven Tsjechen daar weer verandering in. 

Behalve een ode en herinnering aan de betreurde John Lennon - die voor alle duidelijkheid nooit in Praag is geweest - is de Lennon Wall thans een momument voor verandering en geweldloos verzet. Hier en daar wordt gesteld dat de symboliek ervan vergelijkbaar is met de Berlijnse muur.

Wie zoekt achter de originele John Lennon graffiti, waar alles mee begon, moet ik ontgoochelen. Deze met een sjabloon aangebrachte prent is al meerdere malen overschilderd. Maar ondanks de vele deklagen kan je in Mala Strana de 'spirit' van John Lennon nog proeven. Moest de degustatie ervan evenwel wat tegenvallen, dan vind je in Praag kroegen en kelders genoeg om dit opladi- en opladagewijs goed te maken.

zicht op Nationaal Theater Praag
Nationaal Theater Praha vanaf Mala Strana


2 opmerkingen:

  1. Dat is een stukje Praag dat ik niet ken. Ik ben zelf in Praag geweest net na het vallen van de Berlijnse muur, en herinner me Praag als een prachtige stad vol optimisme

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tiens, ik was nog maar eenmaal in Praag end at is toch al heel wat tijd geleden. Tijd voor een tweede en langere keer denk ik dan.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.