19 januari 2013

't Duvelskot (zomer en winter)

Wetsberg in 't groen
Wetsberg (Duvelskot) in de zomer

Wetsberg in de sneeuw
Dezelfde Wetsberg in de winter

't Duvelskot is een schoon brokje natuur in Tessenderlo. Het Regionaal Landschap Lage Kempen bekroonde daarom deze holle weg tot een éénsterrenplek. Ook bij een verkiezing binnen de lokale Katholieke zuil werd het Duvelskot verkozen tot mooiste plekje van Tessenderlo. De heuvel bestaat uit ijzerzandsteen en vormde ooit één van de vele zandbanken van de Diestiaanzee. Deze nogal poreuze en roestige steen werd een halve eeuw geleden veelvuldig aangewend bij het optrekken van gebouwen in onze streek. Denk maar aan de abdij van Averbode, de Sint Martinuskerk van Tessenderlo en de vlakbij gelegen Tiendschuur.

Op de Wetsberg zijn recentelijk drastische boomkappingen gebeurd waardoor het winterbeeld  heel wat minder fraai is dan het zomerbeeld. Ik neem aan dat alles verloopt volgens een goedgekeurd bosbeheersplan maar toch vind ik de strijd tegen de Amerikaanse eik soms wat rigoureus, wat té onverbiddelijk. Kaal is ook zo kaal. Moest er echt een duivel zitten, dan zal hij nu wel gaan lopen zijn. 't Duvelskot zonder bos is gewoon een gleuf. Wie heeft daar nu bang van?

4 opmerkingen:

  1. 't Zomerbeeld is inderdaad mooier dan 't winterbeeld. Maar ik vermoed dat die Amerikaanse eik snel zal vervangen worden door mooie lokale bomen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ge hebt gelijk nonkel zonder bomen is het veel lelijker en kaal is ook maar kaal

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.