30 januari 2013

niets gebeurd

De heel aparte Helleborus x Ballardiae 'Merlin' staat hier in pot op het terras. De bloemen waren al mooi geopend toen de vrieskou en de sneeuwperiode intraden. De kerstroos kreeg de volle laag over zich heen waardoor de stengels met bloemen zich schijnbaar levenloos en zo slap als een vod neerlegden over de rand van de pot. Maar zie daar. Alsof er niets is gebeurd strekten de bloemen zich overeind. Je zou zelfs zeggen dat de winter de plant goed heeft gedaan.

Helleborus in bloei
Helleborus x Ballardiae 'Merlin'

Wat verder in de tuin staan nog heel wat kerstrozen in volle grond. Het zijn allemaal Helleborussen x orientalis, waarvan de meeste spontane zaailingen. Wie er zich op toelegt, kan op enkele jaren tijd honderden zaailingen opkweken, zo kiemkrachtig is het zaad. Hier geldt de arbeidsloze regel: wat kiemt, mag verder groeien en wat wegkwijnt, heeft pech gehad. Ooit ....

deze gekochte Helleborus x orientalis (Winterbeauty) heeft nog enkele dagen tijd nodig.

Zonet ben ik even achteraan in de tuin gaan kijken hoe het gesteld is met de winterakonieten. Dat ziet er niet zo goed uit. Van gans het zakje bolletjes dat ooit de grond ingeduwd werd, zijn er nog maar 2 doorgebroken. Ieder jaar wat minder, zo lijkt het. Gelukkig vergaat het de sneeuwklokjes beter. Jaar na jaar veroveren ze meer en meer terrein. Echt een plantje voor onze tuin. 


5 opmerkingen:

Koen zei

Ik had er helemaal geen idee van dat dergelijke bloemen zo goed tegen de vorst bestand waren. Super interessant! Gaan we ons ook aanschaffen ;-)

natuurlijk-rijk zei

Vandaag ook enkele helleborus bloemen ontdekt en de eerste krokussen schoten uit de grond, toch al zeker een stuk of 10!

fruitberg zei

Inderdaad wonderbaarlijk dat die zo'n vorst overleven...

Linda zei

Mooi! Hier in de buurt staat ook een tuin met allemaal zaailingen van Helleborus orientalis. Niet 1 is hetzelfde. Weer iets nieuws op mijn verlanglijstje....

De Zandeik zei

Die Merlin is een schoontje.
Vorig jaar waren een groot deel van mijn Helleborus-bloemen kapotgevroren, maar dit jaar ziet het er heel wat beter uit.