17 januari 2013

winterlandschap

eiken in de sneeuw

Houterenberg vanaf Boshuis Tessenderlo


Helemaal alleen. Zonder handschoenen. Met iedere stap het gekraak van ijs. Bij stilstand bijna de volmaakte stilte. Het gekwetter van een winterkoninkje. Zich lavend aan een wakje in de beek. In de verte, schimmig,  dampende paarden. Nauwelijks kleur in het landschap. Grijze tinten, veel wit, té veel en iets dat op blauw gelijkt. Schemer. Koude. Rode neus en mooi voor de ogen. Winterlandschappen: bijna steeds ontgoochelend op foto. Slechts gelijkend op. Zo moeilijk.  Alleen te beleven.

zomereik in de winter

Zomereik in de winter. Hinkelenberg, Tessenderlo.

kronkelend pad in de sneeuw

kronkelend pad op de Houterenberg


(het volledige fotoalbum op Facebook)

4 opmerkingen:

 1. Zo'n winterlandschap is inderdaad niet altijd makkelijk in beeld te brengen, vanwege het grote contrast.
  Met de wat duurdere camera's lukt dat een pak makkelijker omdat ze een groter dynamisch bereik hebben (meer nuance in contrasten weergeven)
  Bovendien speelt de witbalans vaak op.
  Dat gezegd zijnde is de eerste een erg mooie compostie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bijzonder sfeervolle beelden. Mijn voorkeur gaat uit naar foto 3.
  Sneeuw heeft op foto's nogal vaak de neiging blauwachtig uit te slaan. De remedie is een langere belichtingstijd in te stellen.
  Op automatische stand "interpreteert" een camera sneeuw als heel helder, waardoor hij automatisch korter gaat belichten.
  Enfin, zo heb ik het toch altijd gehoord. Correct me if I'm wrong. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er was gisteren geen zonnestraal te bekennen, dus viel alles heel grijs en somber uit. Heb als hobbyist zowel foto's in "automatisch" als in "sluitertijd zelf instellen" genomen. Zonder statief weliswaar. De foto's vallen wel mee al zou een beetje zon welkom geweest zijn. De afwezigheid van kleuren en licht creëert een schilderij-effect.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tss, zonder handschoenen gaan wandelen! De beelden geven toch weer dat jullie omringd zijn door een mooi winterlandschap.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.