28 januari 2013

de geurkrak

"krak", in de betekenis van uitblinker.

wie nog twijfelt bij de heldergele bloemen
gaat volledig overstag door de appetijtelijke zoete geur.

Mensen, wat had ik graag de heerlijke, bijna hypnotiserende geur van deze toverhazelaar mee op mijn blog gezwierd. Welke kuren ik ook uithaal, ik bots hier tegen de beperktheden van het steriele internet, dat op het vlak van voelen en ruiken ruim tekortschiet. Om niet te zeggen, in feite nog nergens staat. Prutsservers zijn het!

Zelfs de mooiste woorden in overtreffende trap zouden deze 'Arnold Promise' tekortdoen. Zijn parfum, dat nu met de eerste warme zonnestralen vrijkomt, is letterlijk onbeschrijflijk. Dichters mogen er zich wat mij betreft aan wagen maar ze zullen, na hard zwoegen, moeten erkennen dat ze er niks van gebakken hebben. De kans is groot dat hun eindresultaat meer refereert naar een WC-blokje dan wel naar deze zinneprikkelende Hamamelis.

Ook al spreken de winterse, kleurrijke lintbloemen tot ieders verbeelding - er zijn mensen die er ongevoelig voor zijn :) - een toverhazelaar is zoveel meer dan dat: er is ook de herfstverkleuring in alle schakeringen van geel, oranje en rood én ... dan die geur! Dat aroma! Een Hamamelis schaf je daarom aan met ogen en neus. De beste soorten ruik je al van meters ver. Mijn persoonlijke, iets meer dan bescheiden ervaring leert me dat bij de courant verkrijgbare toverhazelaars de 'Arnold Promise' (zie foto) en de 'Pallida' prima aankopen zijn. Ook de Orange Peel -als je hem vindt- ruikt overheerlijk.


7 opmerkingen:

 1. Staan die nu nog in bloem? Ik ben volgende week bij de boomkweker, die heeft iig 'Orange Peel' en 'Pallida' in zijn assortiment

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die staan nog in bloei en beiden hebben al eens de titel gewonnen van Miss Hamamelis Kalmthout qua geur, dus dat zou moeten goed zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben over twee weken bij Damien De Vos, om een aantal (bestelde) bomen/struiken op te halen. Hij heeft ook een redelijke selectie Hamamelis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goh, je maakt het me wel moeilijk om een keuze te maken. Mijn lijst is al zo lang :-)
  Zal eens naar Kalmthout moeten afzakken..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oja. Wij gingen nog eens naar het Arboretum om eraan te gaan ruiken. Dat is daarvoor speciaal enkele weken in de winter open.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat zou ik ook regelmatig doen moest ik er vlakbij wonen. Helaas is het een uurtje rijden vanaf hier.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.