De vergelijking met een wurgslang ligt voor de hand.
Het was een beginnersfout, zullen we maar zeggen. Het zag er nochtans perfect uit: een stevige paal tegen het tuinpoortje, vandaar een overbrugging naar de vierkante zinken regenpijp, zo omhoog en via 2 ijzeren draden tegen de gevel zou de jonge blauwe regen na enkele jaren heel onze oostergevel vol blauwe bloemen toveren. Zoals je op de onderste foto kan zien, kwam mijn droom uit maar ondertussen heb ik flink moeten ingrijpen. Ik heb de wurg- en trekkrachten van de blauwe regen -in dit geval een Wisteria floribunda- zwaar onderschat. Met de kracht en de genadeloosheid van een Boa constrictor veroverde hij ons hele huis. Ik zie hem zelfs in staat om op een halve eeuw een hele nieuwbouw te slopen.
De mooiste klimplant die er is maar 't is opletten geblazen.
De houten paal werd gewurgd en langzaamaan over getrokken als was het een lucifer, de gebetonneerde paal van de tuinpoort houdt het voorlopig maar ik heb de poort via de draadstangen op de scharnieren al meermaals moeten bijstellen, de zinken regenpijp werd bij mekaar gewrongen en dreigde op meerdere plekken te zullen scheuren, jonge klimscheuten die een spleetje vonden tussen de zijpannen en de muur braken één van de pannen doormidden en de ongelofelijke vitaliteit van de kimplant noodaakte mij om jaarlijks de zolder te behoeden van een invasie van jonge lianen.
Dit is nog niet alles. De stevige wortels groeien zowat even snel als de bovengrondse blauwe regen zelf. Ongeveer tien meter ver ontspruiten nieuwe blauwe regens vanuit het wortelgestel. Als ik niet jaarlijks de nieuwe ranken wegsnoei, zou de zijtuin intussen volledig overwoekerd zijn. Wellicht zou er dan slechts één plant overschieten: de blauwe regen.
Een drastische ingreep -het wegzagen van de volledige tweede etage aan de zijgevel (pijnlijk!!!)- was de enigst mogelijke oplossing om de regenafvoer veilig te stellen. De ijzeren draden tegen de gevel moeten voorts verstevigd worden met onwrikbare oogvijzen en alle nieuwe scheuten richting dak moeten jaarlijks volledig weggehaald worden. Had ik het op voorhand geweten, hadden we van bij de aanplant de nodige en juiste klimconstructie kunnen voorzien.
Ondanks alles, is het een schat van een plant die ik niet zou willen missen. Ik ben zinnens om er nog 2 bij te planten aan de rand van ons bos. Daar kunnen ze geen kwaad, ons bed staat er zo'n 50 meter vanaf. Dat zou moeten lukken.
De vergelijking is treffend! De foto laat duidelijk zien waarom je hem toch niet kwijt wil, heel mooi, lekker wild!
BeantwoordenVerwijderenheerlijke bloemen!
BeantwoordenVerwijderengelukkig heeft hij jou niet in zijn wurggreep! ;-)
Adembenemend mooi, die foto. Het is een sprookjeshuis.
BeantwoordenVerwijderenDat iets moois soms toch weer zó stout kan zijn...
De kracht van een Wisteria is niet te schatten. Bij mijn buurman heeft hij verleden jaar een bakstenen (!) poortoverbrugging tot gruzelementen geknepen. Ook onze houten pergola, waar hij ondertussen al zowat tien jaar op groeit, is reeds danig hervormd door de knijpkracht van de blauweregen. Dit voorjaar zal ik hem dan ook zeer drastisch terugsnoeien (de klimmer; niet de pergola, haha).
BeantwoordenVerwijderenDe vergelijking met een wurgslang is dan ook bijzonder treffend, zowel qua uitzicht als qua kracht.
nonkel gij hebt echt de mooiste tiun die ik ooit gezien heb en zal zien
BeantwoordenVerwijderen@siebe: ik probeer de blauwe regen snel weer boven de vensters geleid te hebben zodat het plaatje weer klopt.
BeantwoordenVerwijderenErg mooi gezien, Ludo. 't Lijkt echt een wurgslang. Enfin, hij gedraagt zich blijkbaar ook zo. Ik wist niet dat de plant zo agressief was.
BeantwoordenVerwijderenPrachtige foto van je tuin. Ik denk dat ik al weet welke tuin ik ga bezoeken tijdens de eco-tuindagen van 2013.
Je bent welkom maar - en dat geldt voor alle lezers hier - stel je even aan mij voor zodat je niet onaangesproken terug naar huis keert.
BeantwoordenVerwijderenWist niet dat die zo agressief was want wil ook wel een blauwe regen. Tegen het huis is dus al uitgesloten. Waarschijnlijk tegen het betonnen kippenhok of ne pergola zetten met klimplanten.
BeantwoordenVerwijderenémme boerenerg: tegen het huis kan wel maar houd hem dan goed in de gaten. Nergens achter steken behalve bevestiging aan de leidraad en niet toelaten dat hij in de pannen draait.
BeantwoordenVerwijderen