Pagina's

18 januari 2013

de keep is terug

keep en groenling
keep en groenling aan voedersilo

We hebben er lang moeten op wachten maar de kepen zijn eindelijk terug in onze tuin. Zoals op de foto te zien (van binnenuit getrokken) verkeren ze in het gezelschap van de groenlingen. Deze zitten deze winter massaal in de tuin net als de huismussen. Ik had het de voorbije dagen al vaak afgevraagd waar de kepen bleven want veel eten in 't wild bleek er dit jaar niet te vinden te zijn. Het koppeltje dat gearriveerd is, doet zich momenteel te goed aan de voedersilo in onze hoogstam appelboom. Deze silo is grotendeels gevuld met zonnebloempitten, een lekkernij voor de vinkenfamilie. Welkom terug.

Onderaan midden op de foto zie je toevallig ook waarom je beter wacht tot na de winter om je vaste plantenborder op te ruimen. Zie je die stengels met het torentje sneeuw als ware het slagroom? Dat is toch mooi, niet?

14 opmerkingen:

  1. Ik heb vandaag ook mijn eerste keep gezien in de tuin, en er een berichtje overgreschreven. De kepen zitten bij mij wel op de grond te ten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik strooi momenteel ook veel op de grond zodat iedereen aan de bak komt. Anders worden de wachttijden aan de voedersilo te lang en voor je 't weet heb je een klacht aan je been. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit jaar nog geen kepen te zien hier. Wel enorm veel vinken, die inderdaad vooral in de zonnebloempitten geïnteresseerd zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi beestje. Leunt wat aan bij een vink, vind ik. Ik zag er hier nog geen enkele.
    Vinken daarentegen...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De keep is inderdaad net als de gewone vink (botvink) een "Fringilla" (vinkachtigen).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Is de keep eigenlijk gemakkelijk te onderscheiden van een vink? Ik zie hier veel verschillende, ongeveer dezelfde "vinken" (?), bij sommigen is de borst wat feller gekleurd dan bij de anderen, maar ik ken er te weinig van om er een naam op te plakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die kepen zijn fantastisch en zeker ook die toefjes slagroom!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @heidi: ik naam aan dat de meeste vinken die je ziet de gewone vink, of botvink, is. De keep is duidelijk oranje op de borst. Deze zie je enkel in de winter terwijl de gewone vink het jaarrond aanwezig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jammer genoeg hier ook geen keepjes gesignaleerd op de voedersilo's. Door je foto zou ik ze nu wel goed herkennen. Hier nu bij ons in zuid-oost Friesland vooral hele groepen ringmussen - ben ik heel blij mee - vinken, koolmezen, groenlingen en soms een viertal staartmezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Ludo: ondertussen kennen we het onderscheid :). Naast een vink is de keep inderdaad duidelijk verschillend, en toen zoon 3 vanmorgen "een héél mooi oranjeachtig vogeltje" op de voederplank zag, kon ik hem vertellen dat dat een keep is.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier in de biodiverse tuin geen kepen te zien. Iemand vertelde me dat die vogels verzot zijn op "negerzaad" :-P ... of waren dat sijzen?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hier ook beduidend meer kepen deze winter. (ik ben al blij dat ik eindelijk het verschil ken tussen de vink en de keep)
    Benieuwd welke soort dit jaar primeert tijdens het vogeltelweekend. Hoe meer we voederen, hoe meer bezoekers hé!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb nog nooit van mijn leven een keep gezien (en gehoord tot nu).
    Ook de groenling zag ik nog nooit in 't echt.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.