2 november 2006

tungolie

De beukenplanken schuren is één ding maar de vloer moet ook nog worden afgewerkt. Je kan daar allerlei scheikundige troep voor gebruiken (vernissen, industriële oliën) maar er bestaan ook heel wat bruikbare natuurlijke producten.

Wij kozen voor tungolie. Deze olie wordt gewonnen uit de noten van de 'tungoiltree' (Aleurites fordii - wolfsmelkfamilie). Deze boom is afkomstig uit China, heeft mooie bloemen (ze lijken op die van de catalpa) en vruchten waarin 4 of 5 giftige noten zitten. Het eten van de noten kan tot de dood leiden maar de olie die eruit gewonnen wordt, is erg bruikbaar in de houtbewerking.

Het gebruik van de olie verspreidt een eerder onaangename geur in huis maar het is niet zo erg dat je beter tijdelijk elders gaat wonen. De olie droogt snel op (ongeveer 4 à 5 uren) en twee lagen volstaan. Kleine oppervlakten doe je met een pluisvrije doek, de vloer deed ik met een vloertrekker ('aftrekker'). De bleke houtkleur van beuk kreeg hierdoor extra karakter en diepgang.

De olie is wel redelijk geprijsd -reken maar op zo'n 30 euro voor een liter- maar dit is ook niet zo verwonderlijk als je weet dat daarvoor een heleboel noten moet worden geperst. Nu afwachten wat het resultaat is na enkele jaren intensief gebruik.

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is je ervaring nu na drie jaar? Nog steeds tevreden?

    Waar heb je die olie trouwens gekocht? Toevallig bij Parketmeester? Die zitten bij mij in de buurt. Als de olie daar verkrijgbaar is, ga ik er binnenkort even langs. Staat op hun website dat ze producten hebben voor vloeronderhoud.

    Je China-verhaal klinkt goed. Zijn zelf ook voorstander van natuurlijke producten.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.