6 november 2006

landlopers

Vrijdagavond om 19.00 uur precies worden wij verwacht op school. Wij, dat zijn de 'schachten' die publiekelijk zullen worden ingewijd en ingelijfd tot het vast onderwijzend en opvoedend team van onze inrichting. 'De Doop' noemen ze het en onderwerp van spot zijn alle leerkrachten en opvoeders die voor het tweede jaar actief zijn. Ik sta ook op de lijst van gedupeerden.

Ieder jaar kiest de creatieve kern van de Vriendenkring een bepaald thema uit waarrond de avond zal draaien. Vorig jaar kaderde alles binnen het thema 'ziekenhuis', wijzelf kunnen vrijdag opdraven in wat als 'boerenpsalm' aangekondigd wordt. De schachten werden vandaag gevraagd om zich als landlopers te verkleden. Landloper spelen is toevallig één van mijn specialiteiten. Veel verkleden komt er niet bij kijken, in tegenstelling tot het plunje waarmee ik iedere dag ga werken. Dat komt dus goed uit.

Het hoort een beetje bij de gebruiken van de school dat de schachten opgejaagd, getreiterd en zenuwachtig gemaakt worden. Ze lichten dan een tipje van de sluier waaruit moet blijken dat ze heel diep gegraven hebben in je verleden. Dat ze HEEL VEEL weten wat je niet meteen verwacht. Maar ik heb geen geheimen, van mij mag alles geweten zijn. Ik ben fier op mijn verleden en ben nergens beschaamd voor. Ja, ik ben een ecologist, ja, ik ben vegetariër, ja, ik kan veel vertellen over het moeilijke leven van de hedendaagse man, ja, ik heb een hoog IQ, EI, SI en ja, ik lach graag en ja, ik kan ook heel venijnig en keihard uit de hoek komen als dat moet.

Noch ik, noch mijn vrouwelijke collega winden zich op. We blijven er ijzig kalm bij. Vrijdagavond zullen we er zijn, we ondergaan ons lot en drinken achteraf met de collega's, die eerder op de avond ons aan het uitlachen waren, een paar pinten aan de toog. Als de collega's zich geamuseerd hebben, is ook mijn avond gelukt. Plezier maken veronderstelt ook dat je af en toe het onderwerp van de grap moet kunnen zijn. Kwetsen, dàt is een andere zaak. Maar in tegenstelling dat enkele jaren geleden zou dit nu niet meer of minder gebeuren. Het niveau zou wat gestegen zijn. Pipi en kaka zouden nog maar heel zijdelings komen piepen.

Laten we afwachten en ons oordeel dan vellen. Moest het 'er toch zwaar over zijn', dan kan men zich op het werk voorbereiden op een jarenlange psychische terreur zoals dat alleen kan ontstaan in het gestoord brein van ondergetekende. Ik kwam, ik leed.... maar overwin uiteindelijk altijd. Of was het: ik overwon, ik leed en ik kwam? Dat kan ook.

2 opmerkingen:

  1. Zit er eerder dik in dat het weer veni, vidi, bibi wordt.
    Veni, vidi vaginalis komt, ten minste in deze context, zelden voor. Trouwens, ook in de niet overdrachtelijke betekenis, hoop ik dat het ons vrijdag bespaard blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zou toch echt leuk zijn om muggenbeet zich te zien voorbereiden op een terreuractie van jaren...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.