De milieubeweging waarschuwt al jaren voor de gevaren van de gemodificeerde gewassen en zaden. Eén van de argumenten is dat de boeren, eenmaal overgeschakeld op gepatenteerde zaden, deze zaden telkenmale moeten aankopen bij de patenthouder. Meestal is dit een multinationale industriële reus. Deze ontwikkelt eerst een onkruidverdelger (bvb. Roundup), vervolgens creëert hij een zaadgewas dat zijn kiem- en groeikracht niet verliest wanneer de akkers met dat specifiek vergif worden besproeid. Alles gaat kapot behalve die specifieke zaden. Dat is dus tweemaal kassa: de dure zaden (waarvoor een monopolie en patentrecht geldt) én de verkoop van het gerelateerde vergif. Zo wordt je rijk op de kap van de boeren.
Deze theorie is blijkens de Morgen reeds jaren de gangbare praktijk. Wat blijkt?
"De Amerikaanse multinational Monsanto heeft al meer dan honderd Amerikaanse boeren voor de rechter gedaagd omdat die zaaizaad uit genetisch gewijzigde planten hadden gewonnen en gebruikt. Nog duizend andere boeren zat de ‘zadenpolitie’ van het bedrijf op de hielen en zij hebben schadevergoedingen betaald om een proces te vermijden. Monsanto wil niet dat boeren zelf zaaizaad produceren op basis van gewassen als maïs en soja die het bedrijf genetisch zo heeft aangepast dat ze minder last hebben van plagen of bestand zijn tegen een krachtig herbicide dat het bedrijf onder de naam Roundup verkoopt. Volgens Monsanto overtreden dergelijke boeren de wet – de transgene planten zijn immers beschermd door patenten.
Kem Ralph uit Covington in de Amerikaanse deelstaat Tennessee is waarschijnlijk de eerste boer die achter de tralies ging omdat hij zaad van Roundup Ready-soja herzaaide. Ralph zat vier maanden vast en moet Monsanto een schadevergoeding van 1,8 miljoen dollar betalen. Amerikaanse rechtbanken hebben Monsanto al meer dan 15 miljoen dollar aan schadevergoeding toegewezen, zegt het Amerikaanse Centre for Food Safety. Honderden boeren hebben de voorbije acht jaar nog veel meer geld overgemaakt aan het bedrijf om het niet tot een rechtszaak te laten komen. Het CFS zegt dat Monsanto een budget van 10 miljoen dollar en 75 medewerkers inzet om het doen en laten van boeren te onderzoeken en indien nodig gerechtelijke stappen te zetten.
Monsanto heeft ongeveer 90 procent van de markt voor transgene soja, katoen en koolzaad in de VS in handen, en ook een groot deel van de maïsmarkt. Van sommige gewassen worden in de VS meer transgene variëteiten dan de oorspronkelijke soorten aangeplant. Vorig jaar was 85 procent van de soja, drie vierde van het katoen en bijna de helft van de maïs die in de VS geteeld werd, genetisch gewijzigd. (IPS)"