9 januari 2005

Belang van Limburg

Het Belang van Limburg zit terecht verveeld met de naamsverandering van het Vlaams Blok in Vlaams Belang. Verwarring of associatie van het een met het ander door niet zo snuggere Vlamingen ligt voor de hand. De krant, verveeld met deze kwestie, vraagt daarom alle andere media om steeds beide benamingen volledig te vermelden. Ze wil hiermee duidelijk stellen dat de krant en de redactie ervan niks te maken heeft met het zootje ongeregeld dat zich in een politieke partij heeft verenigd.

Lezers van de krant, waartoe ik zelf ook behoor, weten evenwel dat de rubriek lezersbrieven, zowel de gedrukte versie als de online-versie, al jarenlang besmodderd wordt door volgelingen van extreem rechts. Ze krijgen daar van de redactie ongestoord een bruin forum zoals gieren ongestoord een rottend kadaver kunnen afpeuzelen. Als de democratische partijen en bij voorrang de regering of groenen ervan langs krijgen, is de kans erg groot dat het Belang van Limburg er zijn inkt zal aan verspillen. En de vreemdelingen worden helemaal graag aan het spit geregen. Erg vind ik dat en het klopt niet met het plaatje dat boven geschetst wordt.

Af en toe doe ik moeite om wat tegengas te geven. Ik doe het beknopt, beleefd en 'kloppend met de feiten' zodat aan alle objectieve criteria voor publicatie zijn voldaan. Toch verdwijnt er regelmatig een lezersbrief onder de mat. Met de noorderzon verdwenen. Zoals onlangs nog mijn brief over 'gifgas uit Tessenderlo'. Limburgse bedrijven zijn onaantastbaar. Heilig.

Gisteren heb ik gereageerd op een lezersbrief van iemand uit Heppen. Hij deed erg smalend over de resultaten van de online-petitie van Blokwatch waarmee handtekeningen werden verzameld om de dotatie aan het veroordeelde Belang stop te zetten. Ik antwoordde als volgt:

"Lezer Verherstraeten doet nogal smalend over de 57.265 stemmen die Blokwatch via een online petitie heeft verzameld tegen het geven van miljoenen euro's gemeenschapsgeld aan het racistische vlaams belang. Ben je nu voor of tegen de standpunten van Blokwatch, je kan niet ontkennen dat zoveel handtekeningen via het medium internet een groot succes is. Om maar één vergelijking te maken: de online petitie om op de vlaamse feestdag de vlaamse leeuw op de radio te krijgen -en die ondermeer onderschreven werd door dezelfde lezer- klokte af op 2.672 geldige stemmen."

Ik heb me voorgenomen, zolang ik daar de tijd voor heb, om de "internetdiarree" van extreem rechts die haast elk forum besmeurt, kort maar krachtig van antwoord te dienen.