8 januari 2005

Blokwatch

Alle beschikbare informatie over het Vlaams Belang staat voortaan gegroepeerd op één website. De nieuwe Blokwatch-site werd gisteren gepresenteerd door Marc Spruyt en Mark Saey, twee kopstukken van een groep vrijwilligers achter het initiatief. De webstek wil hét referentiepunt worden voor iedereen die informatie zoekt over extreem-rechts in Vlaanderen.

De professioneel ogende Blokwatch-site vertoont sterke visuele gelijkenissen met die van het Vlaams Belang, en dat is ook precies de bedoeling. "We wilden een visuele parodie maken, dat vonden we leuk", zegt Spruyt. "Het praktische voordeel ervan is dat we onze informatie presenteren in dezelfde rubrieken die zij ook hebben. Het is onze ambitie om het VB van zijn internettroon te stoten."

Behalve nieuwtjes en onthullingen, zoals een nooit eerder gepubliceerde foto van Koen Dillen, zoon van VB-stichter Karel Dillen, amicaal poserend naast nazi-collaborateur Leon Degrelle, bevat de website ook een digitaal archief (met bijvoorbeeld de originele versie van het 70-puntenprogramma) en een wetenschappelijk luik, met gegevens voor studenten die een thesis willen maken over een extreem-rechts onderwerp.

De nieuwe site is een bundeling van vier bestaande onafhankelijke websites of weblogs, met name www.thepiano.tk van Hugo van Minnenbruggen, www.antifa.be van Patrick Coeman, vlaamsblok.blogspot.com van Steven Van Bruinebroeck en blockwatch.skynetblogs.be van Marc Spruyt. Samen mochten deze vier vorig jaar rekenen op 700.000 bezoekers. "We willen breken met het combattieve, alternatieve undergroundsfeertje waarin dergelijke websites tot nog toe zaten", zegt Spruyt. Blokwatch beschikt daarom over een een beschermcomité van vooraanstaande professoren.

Surf zeker eens naar www.blokwatch.be (artikel geblogd van www.demorgen.be)