26 januari 2005

De Sutter maakt zich klaar.



Onze Minister-President Leterme heeft in zijn kabinet het stro reeds uitgestrooid. Hij verwacht op 1 februari namelijk de levering van de mooiste boerin van Vlaanderen. Hilde De Sutter heet ze en ze gaat Yves advies geven over de boerenstiel. Het dekken, zogen en de keel over snijden van beesten zal straks voor de geitenliefhebber -vandaar deze keuze?- geen geheimen meer hebben.

Of de inbreng van Hilde veel aan het beleid zal veranderen ? Waarschijnlijk niet. Yves zal ongetwijfeld liever gaan werken, zijn witte was zal misschien ook vergroten maar zeker is dat zijn taalgebruik NOG wolliger gaat worden. (PDW) moet door Yves nu al zijn antikotsmedicijn innemen, wat gaat dat worden als Hilde zijn speechen gaat schrijven? V.I.L.T. peilde bij haar naar de diepere waarden van het boerenbestaan en noteerde wat volgt:
(waarschuwing: het is een kunst om het helemaal uitgelezen te krijgen maar het loont de moeite!)

"De hechte familiale banden in boerenfamilies dragen er zeker toe bij dat de christelijke feestdagen - en Allerheiligen in het bijzonder – een extra dimensie krijgen. Ook al omdat landbouwers een stuk van hun noeste arbeid terugvinden in de spirituele betekenis van een datum zoals 1 november. Net nadat de meeste gewassen van het veld zijn gehaald, herdenken we met Allerheiligen de oogst van God. Naar analogie met de zorgzaamheid op de akkers moet ook een mensenleven gezaaid, gevoed en gesnoeid worden om tot harmonie te komen. Hoe belangrijk die waarden zijn? In het onderwijs kan ik tot twee keer meer verdienen, maar voor mij is het een roeping om kinderen op onze boerderij wegwijs te maken in de landbouw en zijn natuurlijke verbondenheid met de schepping, de aardse moederschoot en haar vruchten. Ik vind het mijn taak om een dankbaarheid voor de schepping op te wekken. Geloven in God betekent voor nogal wat mensen dat Hij voorziet in onze leemten. Hoe minder we weten, hoe meer we Hem nodig hebben. Daarom geloofden de mensen vroeger. Ze keken naar boven, omdat ze zo weinig wisten van beneden. Natuurlijk ben ik niet tegen maatschappelijke ontwikkeling, maar op de boerderijklas moeten we als landbouwer zelfs basiskennis doorgeven. De meeste kinderen en leerkrachten weten wel dat mayonaise citroen en eieren bevat, maar staan er niet bij stil dat de basisgrondstof maïs is. En precies het laten ontdekken van de geheimen van de schepping, is mijn taak die leidt naar het Goede en de mensen dichter naar het Licht brengt."

(PDW) zal voor een straffer medicijn bij zijn apotheker moeten gaan. Ik ga, als Yves aan het woord komt, in ieder geval het 'Licht' van mijn radio even uitdraaien. Ik ben zo blij dat ik eindelijk de Jehova's van mijn kot heb kunnen houden en nu krijgen we dit!

1 opmerking:

  1. Enfin, wie de geheimen van de schepping wil doorgronden moet bij juffrouw Hilde zijn. Op zoek naar het Licht. Goed om te weten, dan verberg ik mij in het donker.

    Wim
    http://www.rigoureus.be

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.