Pagina's

15 februari 2013

Zappa's Läther

Frank Zappa
mijn meest recente aankoop: Läther (2012), 3 CD's en een boekje

Nog een handjevol Belgen koopt zijn muziek op CD in een hoesje. Zowat iedereen downloadt MP3 's of streamt op Spotify of Deezer. Dat streamen doe ik sporadisch ook wel, het is een ideale manier om nieuwe muziek te leren kennen. Vaak sta ik versteld van de uitgebreide catalogi die er beschikbaar zijn. Het is ook via Deezer dat ik ontdekte dat Läther van Zappa opnieuw uitgegeven werd, in een nieuwe compilatie en een CD-verpakking die beter aansluit bij het oorspronkelijk opzet van Frank Zappa zaliger. Na het grondig beluisteren ervan stond mijn besluit vast, ik ga hem kopen. Het is een groots werk, zoveel is zeker.

Om half tien 's avonds besteld en de dag daarop stak hij al in de brievenbus. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Läther ontbrak nog in mijn Zappa-collectie, alhoewel: het gaat hier over een heel speciaal geval dat te maken heeft met ambras tussen Zappa en zijn toenmalige platenmaatschappij Warner Bros. De muziek van Läther werd tegen de wil van Zappa in eerder al uitgegeven op 4 aparte LP's - Zappa in NewYork, Studio Tan, Sleep Dirt en Orchestral Favorites - terwijl Zappa het idee had om zijn opnames in een volledig andere volgorde én in een 'Quadruple box' uit te geven. Als tegenzet trok Zappa destijds met zijn 'Läther' naar een radiostation en vroeg al zijn fans om de muziek dan maar op cassette op te nemen. De bootleg was geboren.

Deze bijzondere actie kon niet beletten dat de 4 platen toch apart uitgegeven werden. Drie van die vier platen heb ik al lang, Orchestral Favorites heb ik nooit gekocht. Met de aanschaf van 'Läther' heb ik de muziek van O.F. nu ook in huis maar er is meer. Op Läther staan 6 nummers die nooit eerder werden uitgegeven.  Doordat deze keer de gewenste volgorde van Frank Zappa gerespecteerd werd, krijg je ook een heel ander werkstuk en luisterervaring dan bij het beluisteren van de aparte LP's. Rock, Jazz, klassiek en gitaarsolo's zijn door mekaar gemengeld en worden op zijn-Zappas-overvloeiend voorgeschoteld. Een streling voor een geoefend Zappa-oor maar zware kost voor de beginner/ontdekker. 

Toch is Läther een stevige aanrader voor ieder: de muziek dateert van de laatste jaren 70 wat een heel boeiende en productieve Zappa-periode was. Er staan heel wat onmisbare klassiekers op zoals Titties and Beer, The Black Page, Broken Hearts are for Assholes, Filthy Habits en het instrumentale Duke of Orchestral Prunes. Op de nieuwe verpakking staan ook nieuwe, heerlijke foto's van Zappa. Je bent fan of je bent het niet :). Het geheel is een prima visitekaartje voor Frank Zappa's heel bijzondere muzikale wereld en meesterschap. Voor het geld moet je 't ook niet laten: drie CD's voor de prijs van één lijkt mij een goede deal. Geloof me, je haalt er een Magnum Opus mee in huis.

Läther werd in 1996 ook al uitgegeven, -de koe in het gras-. Hierop staan  4 bonus-tracks die op de nieuwe compilatie zijn weggelaten omdat ze door Frank Zappa ook niet voorzien waren voor Läther. Läther (december 2012) is dé uitgave die Frank Zappa zelf voor ogen had, geen wonder dat de echte Zappa-freaks hier al jaren naar uitkeken. Läther is in de "officiële statistieken" de 65ste uitgave van Frank Zappa, om je maar een idee te geven van zijn rijke en ongeëvenaarde nalatenschap.

2 opmerkingen:

  1. Ik prefereer ook de tastbare cd's boven de download. Ouderwets is slechts wat de commerce ons opdringt. Zolang er cd's beschikbaar zijn, zal ik ze kopen.
    Zappa is toch grotendeels onontgonnen terrein voor me. Maar na je enthousiasme in meerdere logs moet ik daar misschien maar eens komaf mee maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Via de streamingdiensten kan je alvast er eens goed van proeven, ook al staan nog veel cd's er niet bij. Aanraders voor de Zappastarters zijn: Roxy & Elsewhere, Sheik Yerbouti en Zappa in New York. Opgelet er zit ook "rommel" tussen: slecht geluid op bootlegs!, compilaties van stukken die Zappa nooit op cd uitbracht maar na zijn dood toch uitgegeven werden voor de verzamelaars die zelfs zijn scheten niet kunnen missen. Maar er blijft keuze te over. Ook Läther vind ik prima.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.