3 februari 2013

resultaten vogeltelweekend


Dat schilderij (Wolk met Rode Sok) was natuurlijk niet van de echte Roger Raveel maar van Rogeer Raveel, mijn alias voor één dag. Roger doet -deed ondertussen- dat ook beter dan Rogeer, een penseel is dan ook veelzijdiger en soepeler dan een stomme muis. Ik heb mijn pleziertje gehad, want sommigen waren er toch maar mooi mee weg. Gun me dat!

Dit geheel terzijde. Deze namiddag heb ik de vogeltjes geteld die op en rond onze voederplekken vertoefden. Hierboven zie je het resultaat. Heel kort enkele bedenkingen:

- Het aantal vinken en kepen is in vergelijking met vorige week, toen het nog koud was en er sneeuw lag, verminderd. Ook onze kolonie huismussen had vandaag weinig trek in het aangeboden voedsel.
- Geen groepje staartmezen dit weekend. Zij komen met vlagen en zijn even snel weer weg als ze landen.
- Opvallend veel acrobatische pimpelmezen gespot. Vooral als ik de tuin in wandel zie ik er enorm veel in de struiken en hagen zitten. Veel meer dan ik vanuit de keuken tel. De blauw-gele pimpelmezen zijn dan ook al jaren op rij succesvolle nestkastbroeders op ons geleeg. Het blijft ook een prachtig vogeltje.
- Nog steeds geen ringmussen en ook de sijzen zijn dit jaar niet te bespeuren.
- In het bos zag ik ook een bonte specht, een winterkoninkje en een goudhaantje.

Samengevat: de vogels doen het goed in onze wilde tuin. De vele hulsten vlakbij de voederplek zijn dé ideale uitvalbasis richting eten en andersom, eveneens het ideale vluchtoord als ze door iets of iemand worden opgeschrikt.  De mooiste waarneming blijft de terugkomst van de kepen die hier 2 jaar wegbleven.7 opmerkingen:

 1. Ik heb hier heel wat minder mezen zitten, en helemaal geen mussen...
  En die wolk met rode sok vond ik dus best wel mooi...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @supermasj: dank daarvoor, ik had dan ook mijn best gedaan om het op een Raveel te doen gelijken. Zelf vond ik de titel beter dan het werk zelf :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. met een groene specht zit je toch goed? Prachtige vogel, komt hier enkel heel vanachter in de tuin omdat daar een grasveld is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Proficiat met al die vogels hier omwille van de tuin.
  Het brengt mooi leven rond de deur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je mag wel heel tevreden zijn met de score. Die staartmeesjes, ja, dat is zoals je zegt, je ziet ze een aantal dagen en weg zijn ze weer. Opvallend is ook het grote aantal vinken, dat bleek ook uit de Nederlandse vogeltelling.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat zijn flink wat vogeltjes!!
  Hier was 't veel minder:1 roodborstje, wat pimpel- en koolmeesjes en 1 zwarte mees. Zo druk het tijdens de sneeuwdagen was, zo stil is het nu.
  Mussen zie ik hier ook niet. Kepen trouwens ook niet. Vorig jaar zagen we regelmatig een Vlaamse gaai, maar da's al een tijdje geleden en de groene specht hebben we dit jaar ook niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.