26 februari 2013

sijzen op teunisbloem

sijzen op teunisbloem
een aardig plaatje uit de tuin: sijzen op zaaddozen van de teunisbloem

Zonet heb ik voor 't laatst de voederplekken met aangekocht zaad gevuld. De 40 kilo is deze avond volledig naar binnen gespeeld. Geen goedkope zaak maar dit jaar was het meer dan zijn geld waard. Een ongezien spektakel kreeg ik elke dag voorgeschoteld. De komst van de appelvink was een unicum in mijn leven en de grote kooi sijzen liet me toe deze prachtige beestjes zeer gedetailleerd te bestuderen en te fotograferen. Maar vanaf morgen, moeten ze hun plan weer trekken. 

Tijdens een korte wandeling door de tuin zag ik dat ik me daarover geen zorgen hoef te maken. Een zestal sijzen toonde me hoe ze dat doen, zo overleven in de natuur. Ze bengelden sierlijk aan een groep teunisbloemen. Met hun ongelooflijk scherpe bekken keuteren ze de zaden uit de naar boven gerichte zaaddozen. Volgens Menck zijn ook de distelvinken verlekkerd op de zaden van de teunisbloemen. Hun aanwezigheid blijft evenwel iets om naar uit te kijken, maar ik vind dat spannend, iets om naar uit te kijken.

Deze week probeer ik ook de nestkasten nog leeg te maken - ik dacht lange tijd dat dat niet nodig was totdat ik eens eentje vond bomvol met pissebedden en oorwormen, jakkes - en aan de kapel wil ik er eentje uit strobeton ophangen. 

Het zal niet lang meer duren of de trekvogels (kepen en sijzen, 't schijnt dat ook de roodborstjes van nu anderen zijn dan die van de zomer) reizen terug noordwaarts. Hopelijk keren ze komende winter weer terug. Van mij mag het een gewoonte worden. Nu is het uitkijken naar de landing van de tjiftjaf, de zwartkop en de grauwe vliegenvanger.  Die laatste wil ik deze zomer echt wel eens op foto krijgen. Aan de vijver plukt hij de insecten uit de lucht maar 't is weer zo een rap en zenuwachtig geval. Hoe zal ik hem verschalken?



9 opmerkingen:

  1. Je foto illustreert weer eens bijzonder goed waarom het totaal geen zin heeft om je tuin zoals dat heet 'winterklaar' te maken...
    Of misschien moeten we stellen dat alleen een tuin waarin je alle uitgebloeide bloemstengels 'netjes' laat staan, waarin je heel zeker in de herfst niks 'opruimt' een tuin is die écht winterklaar is...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een van mijn goeie vrienden is een vogelaar pur sang. Hij vertelde me ooit dat distelvinken teunisbloemzaden begeren. En het klopt, want al meermaals zag ik distelvinken op een groep teunisbloemen foerageren. Dat schouwspel voltrok zich weliswaar in andermans tuin; die van ons moeten ze nog steeds ontdekken. Ook hier iets om naar uit te kijken, dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Teunisbloemzaad heeft een hoog gehalte aan oliën, wellicht dat het daardoor zo gesmaakt wordt.
    Overigens hebben de distelvinkjes in mijn tuin kortdurend op de teunisbloemen aan tafel gezeten, om toch al snel naar de kaardebollen te verhuizen. (In mijn tuin is het grote teunisbloem... welke soort is de jouwe?)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik heb zowel de grote als de kleine door mekaar staan; ik weet dus niet precies aan dewelke ze aan 't eten waren. 't is wel mooi om ze eraan zien te hangen en werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Uit je foto blijkt wel dat er geen vergissing mogelijk is tussen sijzen en groenlingen: de sijzen zijn meer geel. Toch lijkt het verschil me in de praktijk moeilijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @zem: in de praktijk valt dat enorm mee omdat de groenlingen echt een kop groter zijn dan de sijzen. Verwarring is echt niet mogelijk, van postuur een heel ander vogeltje.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bij ons is het aantal vogelsoorten redelijk beperkt: mezen, enkele vinken, wat mussen, merels en enkel roodborstje en winterkoninkje. Helaas ben ik ook te weinig thuis om veel de tuin in de gaten te houden naar wat allemaal langs komt vliegen.
    Knappe foto.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. dankjewel Stefaan; ik vind zo'n wildlifefoto ook echter/interessanter dan eentje aan de voedersilo maar je moet erop uitkomen. Dat geluk had ik vandaag.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een erg mooie foto Ludo, erg mooie vogels met een erg karakteristiek gefluit. Hier is't zaad ook zo goed als op...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.