10 februari 2013

uitmuntend ZAPPA-concert

Met een bisnummer en een staande ovatie sloot het Muze Jazz Orchestra gisteren in een uitverkocht huis hun Zappa-concert af. Moest ik, groot Zappa-fan zijnde, de 10-koppige band een rapport geven zou er 'uitmuntend' op staan. Zij deden dat echt op zeer hoog niveau. Hun arrangementen, de nummerkeuze en de sublieme uitvoeringen hielden de muziek van Frank Zappa volledig in ere.

Fragment uit de LP-hoes van Joe's Garage 
waarvan 'Lucille has Messed my Mind up' werd gespeeld.

Geen uitgeklede versies van de complexere nummers, neen, het MJO ging geen moeilijkheid of risico uit de weg. De ingewikkelde partituren van Zappa's muziek werden met verve uitgevoerd -hoed af voor de mensen die dit op papier kregen!- en de bijhorende solo's onderstreepten de vakkennis van de groep en hun inzicht in Zappa's muziek. De 2 x 45 minuten liepen voorbij als een trein en werden kleurrijk ingekleed met authentiek en zelf gemonteerd beeldmateriaal, helemaal in de stijl van Franks eigenzinnige montages. De gitaarsolo's van Frank blijven evenwel ongeëvenaard maar daar gaan we niet over malen want wie kan dat wel?

Dit was een Zappa-avond om niet snel te vergeten en geloof me, ik ben kritisch als het op Zappa-muziek aankomt. Zonder twijfel een krachttoer wat we te horen kregen. In december van dit jaar is Zappa 20 jaar overleden, als fan kan ik niet anders dan heel content zijn dat het MJO Zappa's genialiteit levend houdt. Dat ze hierbij verschillende van mijn lievelingsnumers (Sofa, Peaches en Regalia, St. Alfonzo's Pancake Breakfast, Blessed Relief, King Kong,....) uitvoeren, gaf het optreden nog wat extra bravoure.

Kortom: a-must-see en het goede nieuws is....wie het gemist heeft, krijgt een herkansing: op 21 februari treedt het MJO op in CC De Kruisboog te Tienen en ook Eddy Macquoy van de Appeltuin (Leuven) laat op zijn Facebook weten dat hij het MJO terug laat komen. Op de website van Appeltuinjazz vind je trouwens een aantal video's waarop het Muze Jazz Orchestra nummers van de Zappa-avond uitvoert.

MJO staat onder leiding van gitarist-zanger Marco Cirone met verder in de rangen: Daniel Vanderhoydoncks (trompet), Lieven Cambré (altsax en als ik goed gehoord heb ook de man die samen met Marco de noten op papier tekende), Koen Nys (tenorsax), Igor Maseroli (baritonsax), Tim Daemen (trombone), Tom Van Acker (basgitaar), David De Muynck (piano en keyboard), David La Mela (drummer) en Bart Quartier die voor het onmisbare vibrafoongeluid van Ruth Underwood zorgde.

PLAYLIST: Lumpy Gravy Medley - Cletus Awreetus Awrightus - Blessed Relief - Lucille has messed my mind up - Black Napkins - Zomby Woof  - Po Jama People - Inca Roads - Uncle Remus - Saint Alhonzo's/Father O'Blivion - Cosmik Debris - Dirty Love - Sofa - More Trouble Every Day - King Kong - Bis: Peaches En Regalia.


3 opmerkingen:

 1. 'k Zou het niet beter kunnen verwoorden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben heel blij dat ge er zo van genoten hebt, papa!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. George Kanakaris13 februari, 2013 10:47

  Gewelgig concert en uitstekende keuze van stukken : meer van dat!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.