7 februari 2013

Foto-album Arboretum Kalmthout

dikke boom
Een stevige stalen draad voorkomt het afscheuren van de loodzware takken.

Ik bracht gisteren voor de derde maal een bezoek aan het Arboretum van Kalmthout. Mijn vader en die van ons waren er ook bij. Bij een eerste wandeling liepen we de Hamamelisroute. Dankzij een stralende zon kwamen de vele toverhazelaars prima tot hun recht. Na een warme kop koffie -want koud was het wel- deden we nog een tweede ronde om ook de andere bomen, vooral hun winterse silhouetten dan, te bewonderen. 

Ik heb van deze geslaagde uitstap een fotoreeks gemaakt (24 foto's). Geniet mee van de kleuren en geuren uit Kalmthout. Klik op de onderstaande foto en de schoonheid van het arboretum gaat voor je open.

toverhazelaar
oranje toverhazelaar op het hoogtepunt van zijn bloei

Veel kijkplezier. Om mezelf te plezieren (en het arboretum te steunen) kocht ik er een flinke struik Hamamelis x intermedia 'Aurora', een geel-oranje selectie uit Breda (Van Heijningen). Ik geef nog even goed nieuws mee: het Arboretum is bezig met een uitbreiding van zo'n halve hectare. Met deze uitbreiding gaat een droom van Robert en Jelena de Belder in vervulling. Zij wilden de verworven gronden met enkele oude en imposante bomen al langer aan de arboretumtuin toevoegen. 

Update: de gekochte Hamamelis x intermedia 'Aurora' (mét 2 jaar hergroeigarantie).

Hamamelis x intermedia 'Aurora'
Sinds gisteren in onze tuin: 'Aurora', uit het arboretum van Kalmthout.


15 opmerkingen:

 1. Naar die eerste foto kan ik blijven kijken! Lijkt wel een Monet waar het déjeuner zo kan beginnen. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die bovenste foto doet me aan oerbossen denken, zo mooi! Maar ook zo goed gefotografeerd.
  De Kalmthoutserie is een lust om naar te kijken, ook topfoto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dankejwel beide dames :)
  die boom heb ik groot geupload Heidi zodat je er extra kan van genieten als je er op klikt. @Zem: we waren echt op het beste moment daar, de bloemen van de hamamelissen waren mooier dan vorige keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's. En zo kom ik ook nog eens Google+. Heb er een profiel maar gebruik dat eigenlijk nooit meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @boerenerf: ja, er gaat gebeurt niet zo veel op Google + alhoewel het technisch goed in mekaar zit. Sluit ook prima aan bij mijn google/blogger-blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja hallo?!
  Ik zat hier wel met een hele schotel tiramisu.
  Ben je nu eigenlijk al eens tot op de Kalmthoutse Heide geraakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's.
  Het-nog-geen-Hamamelis hebben is duidelijk een gat in mijn plantencultuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die boom op de eerste foto is indrukwekkend. En die foto's van de Hamamelis doen me verlangen naar volgend week-end, want dan vieren we in de fruitberg de blijde intrede van een Hamamelis (hoop ik)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @zapnimf: neen, de Kalmthoutse Heide heeft ons nog steeds niet gezien.@anderen: zag nog verschillende heel mooie hamamelissen: de 'Harlem', 'Spanish spider' en 'Orange Peel' maar ik zit echt zonder plaats. Een aankoop in het arboretum moet je ook als steun beschouwen, is toch echt duur. Zo'n schone Aurora als ik daar vond, zag ik wel nog nergens anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Daar zitten echte pareltjes tussen en een mooie aankoop alweer. waar ga je die toch zetten joh, dat staat daar al zo vol! Maar ik snap dat je niet aan de verleiding kan weerstaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik heb hem in het verlengde van een tuinpad geplant, dus een ereplaats want je kunt er niet naast kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De Kalmthoutse Heide is nochtans in dezelfde straat een paar honderd meter verder. Die is pas prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wauw. Ik heb altijd gezegd geen toverhazelaar te willen hebben, te groot op termijn, maar jouw foto's doen mij toch twijfelen. Geniet van je aanwinst!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @zapnimf: vlakbij? In dezelfde straat? Goed om weten, ideaal om te combineren met de plantedag van Kalmthout.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Linda: de toverhazelaar groeit erg traag, mijns inziens past hij in ieders tuin. Ik zou er plaats voor maken: hij is nu eenmaal de mooiste winterbloeier (en herfstkleuren en geuren niet vergeten). Samen met wat helleborussen een prachtig winterbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.