14 februari 2013

"stoute" koolmees

Als je op onderstaand filmbeeld klikt, opent zich een Fins filmpje dat je niet snel zal vergeten. Eerst krijg je de onvermijdelijke reclame voorgeschoteld en dan gebeurt het: een koolmeesje valt een barmsijsje aan dat op de grond wat eten zoekt. Imponeren om de barmsijs weg te jagen, denk je dan, maar niets is minder waar. De koolmees lost niet en hakt met zijn spitse snavel zodanig in op de barmsijs dat ze terplekke sterft. Moord met voorbedachte rade, lijkt het wel.

Ook dit is natuur. De vele mooie beelden van schone vogeltjes die op en af vliegen naar de voederplank zijn duidelijk maar één kant van het verhaal. The survival of the fittest? Territoriumdrift? Voedselschaarste? Wie zal het zeggen?

Het blijft een vreemd beeld dat een koolmees zich als een sperwer gedraagt. In mijn tuin heb ik zo'n bloeddorstige killer-koolmees nog nooit waargenomen. Het plezier van vogelen zou bij mij snel over zijn.


printscreen (klikken op foto opent het filmpje - opgelet, dit kan beperkt in tijd zijn.)


Update: het filmpje is ook hier terug te vinden (zonder reclame). Hier spreekt men van een huismus als slachtoffer maar volgens Vogelbescherming Vlaanderen zou het om een barmsijs gaan.

Gedachte Vogelbescherming Vlaanderen:

- Als je dergelijke beelden bekijkt, is het inderdaad heel moeilijk om onze emoties uit te schakelen. Je mag dit echter niet zien als 'goed' of 'fout'. Hier kan je geen 'waardeoordeel' over vellen. Ook vele andere soorten die wij als 'lief' en 'schattig' beschouwen voeren af en toe dergelijk dingen uit. De Roodborst, die zovele Kerstkaarten siert, duldt absoluut geen concurrent in zijn territorium. De eekhoorn met zijn mooie pluimstaart zal een jong kwetsbaar vogeltje in een nest niet laten liggen als hij er langs komt. En zo zijn er nog tientallen voorbeelden. Op één of andere manier behoren al deze gedragingen tot de overlevingsstrategieën van deze dieren. Ethiek en moraal hebben hier niets mee te maken. Je kan alleen maar bewondering hebben voor de strijd die ieder dier moet leveren om te overleven in de natuur. - (Facebookpagina)

5 opmerkingen:

 1. De natuur is vaak ook erg wreed inderdaad. Dit lijkt me trouwens geen zinloos geweld, maar een koolmees die heeft uitgevogeld dat ze ook roofvogel kan zijn, want ze eet het beest gewoon op...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een kannibaaltje. Niet fijn om te zien, maar het werkt wel zo in de natuur.
  Ik heb eenzelfde act vorig jaar voor mijn raam zien plaatsvinden bij een merelman die op zijn territoriumbuurmanmerel aan het inhakken was. Daar ben ik toen wel tussengesprongen. De concurrent heeft zijn leven kunnen voortzetten. Tja...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tip : zet uwen update boven het beeld. Nu mocht ik twee minuten reklaam doorstaan.

  Is me dat een coleirige mees.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb toch maar niet gekeken. Ik weet dat het soms zo gaat, maar ik vind het toch naar om te zien. Van een koolmees had ik het niet direct verwacht trouwens. Die had vast veel honger.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.