17 februari 2013

carduelis spinus

sijs aan voedersilo

De voedersilo met grotendeels zonnebloempitten blijft me verrassen. De kepen en de groenlingen hebben er de laatste dagen nog wat extra volk uit de vinkenfamilie als gezelschap gekregen. Een klein groepje sijzen namelijk. Vanachter het keukenraam heb ik zonet enkele foto's geschoten. Als ze samen met de groenlingen op de buis vertoeven geeft dat een bijzonder mooi, fel geel zicht. De zwarte pet (of pruik zo je wil) van het mannetje en de intenstieit van zijn gele kleuren maakt het onderscheid tussen mannetje en vrouwtje erg duidelijk. Andere jaren (maar niet ieder jaar) zie ik groepen sijzen in de berkenbomen hangen. Dit jaar hebben ze blijkbaar ook de voederbuis gevonden. Fijn, want deze hangt slechts zo'n 2 meter van de pompbak. Tot nader orde een plek in huis waar ik regelmatig rondhang.


8 opmerkingen:

 1. Mooie observatie. Een erg mooie vogel, die i hier nog niet ben tegengekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je moest eens weten wat je aan de pompbak allemaal kunt doen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu de putter (distelvink) nog. Het staat hier vol met zaden van de teunisbloem, want dat zouden ze volgens Menck en een FB-vriend graag hebben.Ik heb ze hier nog nooit gezien (30 jaar observatie).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Putters zagen we hier ook nog maar éénmaal - op de zaden van kogeldistel fouragerend. Maar helaas nog steeds geen kepen - en al helemaal geen sijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig vogeltje, de sijs. Ik heb hem hier nog nooit gezien.
  Er wordt trouwens beweerd dat Amsterdammers sinds jaar en dag slechts twee vogelsoorten kennen: sijssies en drijfsijssies...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Da's ook een schoneke. Hier nog niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.