8 februari 2013

boomklevers

boomklever aan de voedersilo
Gefotografeerd vanuit de keuken terwijl de soep aan 't koken is.

We doen hier maar voort met het voederen van de vogels en dit tot de zakken leeg zijn. Alhoewel het bij momenten al een lekker weertje is, blijven de gevleugelde vrienden de voedersilomix verkiezen boven de insecten of wilde zaden. De mezen, mussen, gewone vinken, groenlingen en kepen zijn nog nadrukkelijk aanwezig. Bij momenten is het zelfs file en moet er aangeschoven worden. Het octet groenlingen laat duidelijk verstaan dat ze aan het buffet niet opgejaagd wil worden. Ze fladderen stoer met hun vleugels en uit hun opengesperde bek leer ik dat ook vogels hun vorm van verkeersagressie hebben. Ze gedragen zich alsof ze daarbuiten de baas zijn.

Terug van weggeweest zijn twee boomklevers. Regelmatig komen ook zij beurtelings hun deel van de buit meesnoepen. Op de foto zie je goed hoe sterk en hoe scherp de bek is. Het zijn duidelijk insecteneters, dat zie je goed maar ... de bek lijkt ook als twee druppels water op de drilboor die ik jaren in mijn handen heb gehad. De boomklever moet dan wel geen beton vernielen maar hij hakt en kapt er toch lustig op los als hij tussen de boomschors kruipende eiwitten zoekt.

Zo goed als zeker zal er ook dit jaar een koppeltje boomklevers nestelen in het nestkastje van mijn vader. Al enkele jaren op rij wordt daar in het deels dichtgemetseld kastje met succes gebroed. Vermits boomklevers een klein territorium hebben, zou het best wel eens kunnen dat de twee die hier aan 't eten zijn, ook het toekomstige gelukkig ouderpaar is.


6 opmerkingen:

 1. Hier heb ik ze al een tijd niet gezien. Het zijn prachtige vogeltjes.
  Wat een eer, dat ze bij jou in een nestkastje voor nakomelingen zorgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alleen daarvoor al wou ik dichter bij een bos wonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Zem: bij mijn vader, enkele huizen van ons verwijderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig diertje. Mooi hoe zijn oogband perfect in het verlengde van zijn snavel loopt.
  Te onzent zag ik er helaas nog nooit eentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel al een paar maal een boomklevertje in een boom gezien, maar nog nooit aan de voedersilo.
  Mooie foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier geen kepen, maar wel veel boomklevers. Bij de voederplank zie je de zaden in de ronde viegen als er een boomklever komt bikken. Genoeg op de grond voor de sukkelaars die niet aan een bol kunnen hangen.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.